Campania COPAC de informare în privința vaccinării pe durata întregii vieți a continuat cu un training dedicat jurnaliștilor de sănătate.

Media training „Vaccinarea pe durata întregii vieți. Beneficiile vaccinării la adulți”

Data eveniment: 16 – 18 iulie 2021

Loc: Frații Jderi, jud. Vâlcea

Invitați: jurnaliști de sănătate din presa națională și regională (Cluj, Târgu Mureș, Iași).

 

Obiective prioritare:

  1. Creșterea nivelului de informare al media cu privire la importanța vaccinării pe durata întregii vieți (medical education, scientific information sharing for key stakeholders)
  2. Menținerea pe agenda publică a necesității asigurării unui cadru legislativ care să faciliteze accesul la vaccinare pe tot parcursul vieții
  3. Creșterea nivelului de informare al populatiei cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți, cu accent pe pacientii cronici.

 

Obiective pe termen lung:

  1. Creșterea ratelor de vaccinare pe durata intregii vieți
  2. Asigurarea unui mai bun acces la vaccinare
  3. Propuneri de politici publice de vaccinare pe durata întregii vieți.

 

Traininerii acestei ediții au fost:

  • dr. Simona Rednic, președintele Societății Române de Reumatologie
  • dr. Roxana Nemes, președintele Societății Române de Pneumologie.

 

Au participat la eveniment 20 de jurnaliști de sănătate din presa națională și regională.

Desfășurare eveniment:

ZIUA 1 – 16 iulie

A debutat cu o sesiune introductivă, axată pe prezentarea campaniei COPAC „Niciodată prea târziu să te vaccinezi”, prezentare susținută de Luminița Vâlcea (Coordonator Comunicare COPAC) și Radu Gănescu, Președinte COPAC.

Subiecte abordate:

  • beneficiile vaccinării populației și a populației la risc (persoane în vârstă și pacienți cronici);
  • nivelul de cunoașere în rândul populației (deopotrivă adulți sănătoși și pacienți cronici) cu privire la vaccinarea pe durata vieții – a fost prezentată o cercertare realizată de COPAC cu privire la informațiile și percepțiile oamenilor legate de vaccinare;
  • Exercițiu practic derulat în rândul participanților pentru a evidenția motivația principală pentru vaccinare;

Nevoia de compensare a vaccinurilor – esențială pentru a crește rata de vaccinare a populației și în special la pacienții cronici – dar și modalitățile cum s-ar putea face acest lucru pentru ca accesul persoanelor să fie cât mai facil. Feedback-ul majoritar din partea presei vizează necesitatea unei mai bune implicări a medicilor de familie în vaccinare.

ZIUA 2 – 17 iulie

1. Prezentare Conf. dr Roxana Nemeș ”Vaccinarea de la știință la practică: în slujba pacientului cronic”.

  • Informațiile prezentate au vizat în special nevoia de protejare a pacientului cu boli respiratorii. Prezentarea a pornit de la explicarea vaccinării și a importanței ei, incidența bolilor respiratorii (astm, BPOC) și a gravității lor și a factorilor de risc. Analiza unor boli respiratorii, cum este BPOC și perspectiva că va deveni a treia cauză de mortalitate din lume subliniază foarte clar nevoia de vaccinare a acestor pacienți.

După prezentare, au urmat foarte multe întrebări și discuții ce au vizat vaccinarea, bolile respiratorii și, contextual, și COVID-19.

2. Prezentare Prof. dr. Simona Rednic „Vaccinarea între agonie și extaz”

  • Relatare a beneficiilor vaccinării și a impactului remarcabil pe care vaccinarea l-a avut și îl are, din perspectiva sănătății publice
  • Prezentarea a subliniat și nevoia de vaccinare a pacienților cu afecțiuni reumatismale inflamatorii pentru că sunt pacienți de două ori imunodeprimați, odată din cauza afecțiunii și a doua oară din cauza tratamentului.
  • Prof. Rednic a subliniat și faptul că rata de vaccinare a pacienților cronici cu afecțiuni reumatismale inflamatorii este scăzută, principalul factori determinant fiind accesibilitatea redusa a vaccinurilor (acestea nu sunt compensate și trebuie achiziționate)

 

Ziua 3 – 18 iulie

Ultima zi a fost dedicată feedback-ului de la vorbitori și participanți. Cele două doamne profesor au fost pentru prima dată în postura de a vorbi pe larg jurnaliștilor de sănătate și s-a deschis o mai bună colaborare între cele două părți. Participanții au spus că prezentările au fost de interes, au fost multe informații noi, le-au deschis perspectiva în privința vaccinării pe durata întregii vieți.

În urma trainingului au apărut mai multe articole, pe care le atașăm, dar principalul câștig este deschiderea unor noi perspective pentru ei pe acest subiect, cu unghiuri noi, pe care le vor aborda în viitor, precum și o colaborare tot mai bună cu COPAC.


Parteneri