București, 9 septembrie 2020

 Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România readuce în atenția publică necesitatea protejării pacienților cronici, o populație vulnerabilă și la risc prin asigurarea accesului compensat la vaccinare.

”Perioada pe care o traversăm este una dificilă pentru pacienții cronici. Vedem că pacienții cronici sunt cei mai expuși la probleme de sănătate în general și în special în vreme de pandemie. De aceea, mai mult ca niciodată este nevoie să protejăm acești pacienți de alte boli prin asigurarea accesului la vaccinuri. Subliniez că mulți dintre acești pacienți au venituri minime și nu au posibilitatea de a-și acoperi singuri costurile. Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, costurile unei scheme complete de vaccinare ajunge până la 1000 de euro. Fără asigurarea vaccinării, șansele tratamentului de cancer pot fi diminuate prin apariția unor posibile complicații”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

”Considerăm că asigurarea compensării vaccinurilor trebuie să constituie o prioritate a Guvernului în special în perioada dificilă pe care o traversăm”, a adăugat Radu Gănescu.

COPAC solicită Ministerului Sănătății să asigure în cel mai scurt timp accesul la vaccinare pentru pacienții cronici prin programe dedicate.