„Prevenţia înseamnă vindecare”! Este una dintre celebrele afirmații ale lui Siddhartha Mukherjee, oncolog și autor al cărții „Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului”, câștigător al Premiului Pulitzer pentru non-ficțiune. Importanța unui stil de viață sănătos și a prevenției îmbolnăvirii sunt însă principii bine cunoscute. Încă de acum câteva secole, un citat atribuit lui Erasmus din Rotterdam (1466–1536) susținea că „prevenția este mai bună decât vindecarea”. Lumea modernă însă a adus schimbări fundamentale, de la creșterea semnificativă a speranței de viață, la modificarea stilurilor de viață, răspândirea efectelor nocive ale sedentarismului și ale regimului alimentar nesănătos, sau creșterea numărului de persoane care trăiesc cu una sau mai multe boli cronice. Acestea sunt doar câteva exemple de transformări care au făcut din principiul prevenției o prioritate.
Cancerul colo-rectal este al treilea cel mai răspândit tip de cancer în 2020, potrivit Globocan, ceea ce face din prevenția acestuia o problemă de sănătate publică, care necesită atât acțiuni individuale, cât și abordări structurale.
Incidența cancerului colo-rectal este de 10 ori mai mare în țările dezvoltate decât în cele în curs de dezvoltare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) (1). Mai mult, există un consens între specialiști care asociază stilul de viață „vestic” cu riscul de a dezvolta cancerul colo-rectal (2). În ultimele decenii, nenumărate studii au analizat influența dietei, a stilului de viață și a anumitor medicamente asupra riscului apariției acestui tip de cancer. Astfel, îmbunătățirea dietei și schimbarea stilului de viață ar trebui să reducă substanțial incidența cancerului colo-rectal, alături de acțiuni complementare precum campanii de testare pentru depistarea timpurie.
Schimbarea dietei și prevenția cancerului colo-rectal
Deși există anumite controverse asupra rolului factorilor nutriționali, cele mai multe studii au arătat că obiceiurile alimentare reprezintă factori determinanți în apariția cancerului colo-rectal. De exemplu, consumul ridicat de carne roșie și carne procesată, produse lactate cu conținut crescut de grăsimi, cerealele rafinate sau alimentele bogate în amidon, precum și zaharurile sunt asociate cu riscul dezvoltării cancerului colo-rectal (2). Acesta poate fi scăzut prin înlocuirea produselor din carne roșie sau a mezelurilor cu carnea de pui, pește și proteine din plante. De asemenea, grăsimile nesaturate ar trebui să devină sursa primară de grăsimi, iar sursa principală de carbohidrați să fie obținută din cereale neprocesate, legume și fructe.
Prevenție prin activitate fizică și controlul greutății corporale
Activitate fizică și controlul greutății corpoale reprezintă alte modalități prin care se poate preveni dezvoltarea cancerului colo-rectal. Mai multe studii au indicat o asociere puternică între un nivel crescut al activității fizice și un risc mai scăzut de cancer colo-rectal (2). Chiar dacă nu este asociată cu scăderea în greutate, menținerea unui nivel crescut de activitate fizică poate reduce riscurile. De asemenea, se recomandă evitarea sedentarismului, prin acțiuni de rutină precum limitarea perioadelor petrecute stând pe scaun sau în pat (3). Specialiștii recomandă adulților 150-300 de minute pe săptămână de activitate fizică la intensitate moderată, sau 75-150 de minute la o intensitate crescută (3).
Prevenția cancerului colo-rectal se poate realiza și printr-un mai atent control al greutății corporale. Supraponderalitatea sau obezitatea cresc riscul cancerului colo-rectal atât la femei, cât și la bărbați, deși există studii care indică o legătură mai puternică în cazul bărbaților, și mai mult în cazul cancerului de colon, decât al celui rectal (4). Studiile au arătat că obezitatea, în special cea abdominală, alături de un stil de viață sedentar, combinat cu o alimentație inadecvată pot stimula secreția de insulină, care poate induce hiperinsulinemia, care crește riscul de cancer colo-rectal (4). Astfel, menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate contribui semnficativ la prevenția apariției cancerului colo-rectal.
Obiceiuri sănătoase. Evitarea alcoolului și a tutunului
Consumul de alcool și tutun a fost îndelung studiat în legătură cu apariția diverselor tipuri de cancer. Majoritatea studiilor au arătat că un consum ridicat de alcool poate crește riscul și în cazul cancerului colo-rectal, în special la bărbați (3). Pentru persoanele care consumă totuși alcool, se recomandă să nu se depășească o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pentru bărbați.
Anumite studii clasice care au analizat efectele nocive ale fumatului asupra incidenței diverselor tipuri de cancer nu au indicat o legătură clară între fumat și un risc crescut de cancer colo-rectal, cel mai probabil din cauza diferenței mare de timp între expunerea la tutun și formarea tumorilor colo-rectale, care este de aproximativ 30-40 de ani (4). Însă, fumatul pe termen lung a fost asociat cu un risc crescut de apariție a cancerului colo-rectal (3). Astfel, deoarece renunțarea la fumat la vârste înaintate nu elimină riscul de cancer colo-rectal, este extrem de important să se prevină fumatul la adolescenți sau tineri, precum și să se insiste asupra renunțării la fumat cât mai devreme.
Vitamine, calciu și medicamente în prevenția cancerului colo-rectal
Unele studii au indicat că niveluri scăzute ale vitaminei D sunt asociate cu un risc crescut de cancer colo-rectal, precum și de alte tipuri de cancer. Vitamina D poate fi asimilată prin expunerea la soare, anumite tipuri de mâncare sau prin suplimente. Deoarece expunerea în exces la soare poate cauza cancer de piele, specialiștii nu recomandă această cale ca o modalitate de diminuare a riscului de cancer colo-rectal, propunând contactarea medicului pentru testarea nivelului de vitamina D și eventuale recomandări de suplimente (3). Nivelul scăzut de calciu a fost, de asemenea, studiat în legătură cu cancerul colo-rectal, însă datele existente indică o capacitate modestă a calciului de a preveni acest tip de cancer (4). Calciu și vitamina D pot, însă, lucra împreună pentru a reduce riscul de cancer colo-rectal deoarece vitamina D ajută la absorbția calciului în organism. Acidul folic a fost și el analizat pentru beneficiile sale în reducerea riscului de cancer colo-rectal. Cele mai multe studii au arătat că un consum ridicat este asociat cu un risc mai scăzut. Majoritatea persoanelor ar trebui să consume doza recomandată de 400 µg/zi de acid folic, însă nu este clar dacă doze mai mari sunt benefice sau chiar dăunătoare în prevenția cancerului colo-rectal (4).
Multe studii au arătat că oamenii care iau regulat aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofen, au un risct mai scăzut de a dezvolta polipi sau cancer colo-rectal (3). Deoarece însă acestea pot avea efecte secundare serioase, precum ulcere stomacale, efectele nocive pot fi mai mari decât beneficiile. Astfel, se recomandă consultarea doctorului înainte de a începe să fie consumate regulat.
Prevenția cancerului colo-rectal în șase puncte
Pentru prevenția primară a cancerului colo-rectal la persoanele cu risc mediu și crescut, un ghid al OMS în colaborare cu Centrul de Prevenție al Cancerului Colorectal din cadrul Centrului Memorial Sloan-Kettering (4) au oferit șase recomandări:
- un consum scăzut de grăsimi, care să nu depășească 20% din totalul de calorii. Atât grăsimile animale, cât și cele vegetale trebuie reduse pentru a atinge acest scop;
- o dietă echilibrată. Trebuie să includeți cel puțin 5-8 porții de fructe, legume și cereale integrale pe zi;
- un consum zilnic de 25 de grame de fibre alimentare din diverse surse;
- evitarea consumului în exces de calorii și a supraponderalității;
- evitarea fumatului;
- activitatea fizică trebuie integrată în rutina zilnică. Încercați să mergeți pe distanțe scurte în locul folosirii automobilului sau să urcați scări, în loc să utilizați liftul.
Surse
- https://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/en/gsfao_cancer.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2947820/
- https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/diet-physical-activity/diet-and-physical-activity.html
- https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/263941/PMC2486580.pdf?sequence=1&isAllowed=y