București, 09 august 2018

COPAC: Mulțumim protestatarilor de la Spitalul Universitar pentru curajul de a semnala lipsurile din sistemul de sănătate

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare despre dezvăluirile protestatarilor din fața SUUB și salută decizia acestora de a nu mai accepta să lucreze în condiții care pun în pericol viața pacienților.

COPAC cere autorităților să controleze cu responsabilitate situația și să intervină de urgență pentru remedierea și îmbunătățirea situației, astfel încât viața pacienților să nu mai fie pusă în pericol, iar calitatea îngrijirilor medicale din întreg sistemul de sănătate să fie una potrivită pentru o țară europeană.

COPAC roagă profesioniștii din sistemul sănătate să aibă curajul și să semnaleze neajunsurile din sistem, acesta fiind primul pas în direcția îmbunătățirii situației.

Le mulțumim angajaților de la Spitalul Universitar pentru că au au avut curajul și responsabilitatea de a arăta situația dezastruoasă în care pacienții sunt tratați, iar acest lucru, din păcate nu se întâmplă de ieri de azi. Atunci când mergem într-un spital, oricare ar fi el, noi, ca pacienți, vedem doar o parte a situației, nu stim cum au fost dezinfectate instrumentarele sau cum s-a dezinfectat sala de operații, de exemplu. De aceea este foarte important ca cei care știu cu adevărat situația din spitale, profesioniștii, să iasă și să spună deschis ce se petrece cu adevărat în spitale. Numai dacă medicii și personalul medical din sistem refuză să mai acepte situația și să lucreze în condiții de risc pentru ei și pentru pacienți, putem schimba ceva. Numai dacă avem curajul de a arăta și recunoaște starea existentă putem face un pas spre spre îmbunătățirea situației. Ne-am dori ca și organizațiile profesionale să susțină demersurile colegilor lor, având în vedere că vorbim de siguranța profesioniștilor și a pacienților

Radu Gănescu, președintele COPAC.