Bucureşti, 26 februarie 2014

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România organizează în perioada 24-30 martie 2014 a II-a ediţie a Săptămânii pacienţilor, un eveniment unic în România, care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între autorităţi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, să facă cât mai cunoscută activitatea asociaţiilor de pacienţi.

Evenimentul va cuprinde Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (28-29 martie 2014), o expoziţie de fotografie cu tema “Portret de pacient cronic” şi o campanie de informare şi atragere de pacienţi în asociaţiile de pacienţi.
Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi va avea loc în Bucureşti şi va reuni reprezentanţii a peste 100 de asociaţii de pacienţi.

În cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi vor fi abordate teme precum Pacienţii şi reforma sistemului de sănătate, Accesul pacienţilor la tratament şi îngrijiri de sănătate, Discriminarea pacienţilor cu afecţiuni cronice din România, Protecţia socială a pacienţilor.

COPAC va propune tuturor organizaţiilor un Cod etic de conduită a asociaţiilor de pacienţi şi o platformă comună de acţiune.

“Considerăm că este important pentru reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară să discute cu viitorul ministru al Sănătăţii şi preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre problemele pacienţilor cronici. În acest context politic instabil, cred că trebuie să fim uniţi, să stabilim o cât mai bună colaborare între toate asociaţiile de pacienţi prin intermediul unei platforme comune de acţiune pe acele probleme de interes pentru toţi. Doar în acest mod, vocea pacienţilor poate fi şi auzită şi respectată. De asemenea, vom propune tuturor asociaţiilor de pacienţi existente un Cod etic”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.