Testul imunochimic fecal (FIT) este un test de screening pentru cancerul de colon. Acesta testează sângele ascuns în scaun, care poate fi un semn precoce al cancerului. FIT detectează însă numai sângele uman din intestinele inferioare, nu diagnostichează cancerul. Atât testul FIT, cât și alte screening-uri pot surprinde cancerul de colon devreme, când este mai ușor de tratat.

Medicamentele și alimentele nu interferează cu testul astfel acesta tinde să fie mai precis și să aibă mai puține rezultate fals pozitive decât alte teste.

Medicul dumneavoastră poate recomanda screening-ul cancerului de colon pentru care se pot alege diferite teste de screening. Dacă sunteți reticenți să luați o decizie, FIT vă poate ajuta în detectarea timpurie a problemelor si vă poate salva viața. Testele de screening sunt utilizate numai dacă nu aveți simptome intestinale. Dacă aveți semne și simptome – cum ar fi dureri abdominale, modificări ale obiceiurilor intestinale, sângerări, constipație sau diaree – atunci veți avea nevoie de alte teste pentru a rezolva aceste probleme.

Colectarea probelor de scaun pentru testul testul imunochimic fecal se poate face acasă, nu este nevoie să faceți alte pregătiri înaintea testului si nu este nevoie de sedare.

Cum se efectuează testul

Vi se va da testul de utilizat acasă. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile furnizate. Majoritatea testelor au următorii pași:

  • Spălați toaleta înainte de a avea scaun.
  • Puneți hârtia igienică uzată în punga de gunoi furnizată. Nu o introduceți în vasul de toaletă.
  • Utilizați peria din kit pentru a peria suprafața scaunului și apoi înmuiați peria în apa de toaletă.
  • Atingeți pensula pe spațiul indicat pe cardul de testare.
  • Adăugați peria în punga de gunoi și aruncați-o.
  • Trimiteți proba la laborator pentru testare.
  • Medicul dumneavoastră vă poate cere să testați mai multe probe de scaun înainte de a trimite.

Un rezultat normal înseamnă că testul nu a detectat sânge în scaun. Cu toate acestea, deoarece cancerele de colon nu sângerează întotdeauna, poate fi necesar să faceți testul de câteva ori pentru a confirma că nu există sânge în scaun.

Dacă rezultatele FIT revin pozitive pentru sângele din scaun, medicul dumneavoastră va dori să efectueze alte teste inclusiv o colonoscopie.

 

Alte metode de screening pentru cancerul colorectal

Screening-ul reprezintă un ansamblu de metode și tehnici care permite depistarea precoce a cancerului și/sau a leziunilor precanceroase înainte ca pacienții să aibă simptome sau semne clinice. Cancerul poate fi astfel detectat din timp, iar leziunile depistate într-un stadiu incipient pot fi mai ușor tratate sau poate chiar vindecate. Screening-ul cancerului colo-rectal are astfel două obiective majore: permite identificarea precoce a cancerului colorectal și previne apariția cancerului colo-rectal prin depistarea și îndepărtarea polipilor premaligni.

Există mai multe metode de testare pentru sânge ocult în sânge (1):

  • metoda frotiului guaiac (gFOBT metoda standard)
  • test rapid eliberat fără reţetă (OTC) cu reactiv pe tampon/ţesut
  • metode imunochimice (iFOBT sau FIT).

Pentru fiecare metodă trebuie să se țină seamă de aspecte specifice în ceea ce privește colectarea şi testarea probelor de fecale. Pentru metodele gFOBT şi OTC, există restricţii stomatologice, de dietă şi de consum de medicamente (1). Deoarece acestea pot detecta orice sânge care apare în tractul digestiv trebuie luate măsuri pentru a evita prezența sângelui în tractul digestiv. De asemenea, trebuie evitat consumul anumitor alimente sau medicamente care pot interfera cu reacția chimică care stă la baza testelor. Este recomandat, astfel, să vă consultați cu medicul dumneavoastră sau să urmăriți îndeaproape instrucțiunile din kitul de testare.

Surse: