20 iulie 2010

În atenţia:
Preşedintelui României, Traian Băsescu
Primului Ministru, Emil Boc
Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila
Spre informare: Parlamentului României, Parlamentul Europei, Comisiei Europene

De la: Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România
Subiect: Scăderea accesului pacienţilor din România la medicamente

Prin ordinul 615/30.06.2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a schimbat modul de compensare a medicamentelor, stabilind un nou mecanism de calcul al coplăţii pentru pacienţii din România. Deşi conducerea CNAS a asigurat opinia publică înainte de 1 iulie că acest nou sistem nu va afecta populaţia, realitatea din farmacii, cu care ne confruntăm, arată că această măsură are efecte foarte grave. Creşterea coplăţii depăşeşte de foarte multe ori posibilităţile noastre, obligând mulţi pacienţi să rămână fără tratamentul necesar.

Ca reprezentanţi ai pacienţilor am atras atenţia în nenumărate rânduri CNAS asupra urmărilor catastrofale pe care le va avea noul sistem de compensare al medicamentelor. Nu am fost ascultaţi! Am cerut în nenumărate rânduri să fim consultaţi, însă nu am fost primiţi, ba chiar am fost opriţi cu forţa la poarta insitituţiei. Am bătut la uşi închise şi am fost trataţi cu dispreţ.

Din păcate a venit momentul adevărului! Acum pacienţii văd cu ochii lor când merg să îşi cumpere medicamentele din farmacii că trebuie să plătească mult mai mult. Coplata nu a crescut cu 10%, aşa cum anunţase conducerea CNAS ci, în medie, cu 125%. Tragic este faptul că mulţi dintre pacienţi nu îşi permit să plătească atât de mult şi renunţă la tratament.

De aceea, Domnule Preşedinte, Domnule Prim Ministru şi Domnule Ministru al Sănătăţii facem apel la dumneavoastră să nu ne lăsaţi să murim! Avem încredere în Domniile Voastre că veţi reuşi să interveniţi pentru a pune punct bătăii de joc la care suntem supuşi în mod constant, că veţi face ceea ce din punct de vedere moral este just. În situaţia economică actuală, când veniturile populaţiei sunt diminuate considerabil, ajutaţi-ne să nu renunţăm la medicamentele de care avem nevoie. Sunt sute de mii de pacienţi care pleacă din farmacii şi de la medici plângând pentru că nu-şi mai pot lua reţeta care îi ţine în viaţă. Sunt zeci de mii de părinţi care nu-şi mai pot menţine copiii pe tratament deoarece li s-a tăiat gratuitatea.

Suntem obligaţi să plătim cu sănătatea noastră pentru a acoperi frauda de 400 mil EUR anunţată public de către conducerea CNAS. Nu înţelegem de ce incapacitatea domniilor lor de a limita aceste scurgeri din sistem trebuie acoperită din buzunarul pacienţilor şi nu înţelegem de ce pacienţii trebuie să intre în mormânt înainte de vreme, doar pentru că CNAS nu poate opri hoţiile despre care vorbeşte.

Ne puteţi salva acum dacă veţi cere anularea Ordinului CNAS nr.615/30/06/2010 şi veţi veghea ca CNAS să lucreze în interesul pacienţilor şi nu împotriva lor.

În acest al 12-lea ceas credem că se mai poate face ceva pentru pacienţii din România. Dumneavoastră puteţi anula acest sistem de compensare orientat împotriva pacienţilor, prin care în mod unilateral, arbitrar, netransparent şi discriminatoriu a fost redusă compensarea medicamentelor care asigură supravieţuirea a milioane de cetăţeni ai acestei ţări.

Domnule Preşedinte, facem un apel disperat la Dumneavoastră, în calitate de mediator între stat şi societate, să nu ne lăsaţi să murim!

Doar Domniile Voastre puteţi remedia această nedreptate înainte să fie prea târziu pentru mulţi dintre noi.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) este cea mai mare organizaţie din România care luptă pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, reunind în rândurile ei 12 organizaţii naţionale ale pacienţilor cu afecţiuni cronice incluzând peste 100 de organizaţii locale şi regionale, reprezentând aproximativ 2,5 milioane de pacienţi.

1. FEDERATIA ASOCIATIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMANIA
2. UNIUNEA NATIONALA A ORGANIZATIILOR PERSOANELOR AFECTATE DE HIV/SIDA
(UNOPA)
3.  FEDERATIA ASOCIATIILOR DIABETICILOR DIN ROMANIA
4.  ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA
5.  ALIANTA NATIONALA PENTRU BOLI RARE ROMANIA
6. ASOCIATIA NATIONALA A HEMOFILICILOR DIN ROMANIA
7. ASOCIATIA PACIENTILOR CU AFECTIUNI HEPATICE DIN ROMANIA-APAH-RO
8. SOCIETATEA DE SCLEROZA MULTIPLA DIN ROMANIA
9. ASOCIATIA PERSOANELOR CU TALASEMIE MAJORA
10. ASOCIATIA PACIENTILOR CU AFECTIUNI MUSCULO-SCHELETICE DIN ROMANIA
11. ASOCIATIA ANTIPARKINSON
12. FUNDATIA BAYLOR MAREA NEAGRA

Cu stima,
Cezar Irimia – Presedinte COPAC