Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România vă informează că, dacă aveți o persoană internată în unul dintre cele 12 spitale din București participante in acest program, puteți dona sânge, iar acel sânge ajunge în mod specific la acel pacient (pacientul nu primește acelasi sange procesarea sangelui recoltat dureaza pana la 24- 48 h daca este valid, primeste sange similar). În București există un sistem informatic care permite donarea pentru o anumită persoană.
Cele 12 spitale sunt : Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC ”Foișor, Spitalul Clinic ”Sf. Maria”, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic ”Prof. dr. Panaint Sârbu”, Spitalul Clinic ”Dr.I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr.C.Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic ”Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Dr.V. Babeș”, Spitalul Clinic ”N.Malaxa”, Spitalul Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.
”Este foarte important ca populația din București să știe că poate dona pentru un pacient anume, dacă este internat într-unul din cele 12 spitale. Dacă o persoană merge la centrul de donare și vrea ca sângele să ajungă la o persoană anume, spune acest lucru, iar sângele este trimis prin intermediul sistemului informatic la spital pentru acel pacient. Este o premieră pentru România și este important ca acest sistem să fie utilizat și pentru alte spitale și alte localități”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizației Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Sistemul informatic implementat în cele 12 spitale ale Primăriei Capitalei permite donatorului să opteze pentru ce pacient vrea să doneze. Proiectul, finanțat cu fonduri europene și realizat de Institutul Național de Hematologie Transfuzională în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale a devenit funcțional în spitalele Primăriei Capitalei din ianuarie 2019, și de atunci, s-au transmis on-line aproape 3000 de comenzi de produse sanguine.
Sistemul informatic permite crearea și dezvoltarea unui registru național de evidență a donatorilor de sânge, precum și gestionarea centralizată a stocurilor de sânge, în timp real. Aceste unități sanitare sunt singurele, de stat, din România, înregistrate pe o platformă standardizată, automatizată, securizată, transparentă și rapidă prin care cererile de sânge către centrul de transfuzii sunt plasate on-line. Astfel, cererile de sânge sunt primite instantaneu, confirmarea comenzii se face tot online, iar pacientul beneficiază mai repede de transfuzia necesară.
Beneficiile acestui sistem sunt scurtarea timpului pentru rezolvarea mai rapidă a solicitărilor de sânge, un mod de lucru unitar pentru toate centrele de transfuzii, evidența stocurilor de sânge și a componentelor sanguine precum și monitorizarea lor în timp real, creşterea vitezei de răspuns a Institutului Național de Hematologie Transfuzională la nevoia sânge și comunicarea rapidă și intensificarea schimbului de informaţii între Institutul Național de Hematologie Transfuzională, Centrele de Transfuzii Sanguine din țară și Unitățile de Transfuzii Sanguine din spitale.