22 iulie 2019.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania salută proiectul Ministerului Sănătății de a introduce încă 21 de molecule noi pentru tratamentul unor pacienți cronici cu afecțiuni grave, precum boala Crohn, colita ulcerativa, limfom Hodkin avansat si folicular, leucemie, hemofilie, neoplasm pulmonar, mielom multiplu, boala castelman, artrita reumatoida, artrita psoriatica.

Pe de altă parte, având în vedere că cele mai multe dintre aceste tratamente așteaptă să fie aprobate încă din primele luni ale anului 2018, sperăm că proiectul de Hotărâre de Guvern să fie aprobat cât mai repede și să fie realizate și protocoalele de tratament, astfel încât aceste tratemente să ajungă cu adevărat la pacienți.

”Suntem bucuroși că în sfărșit a apărut acest proiect de Hotărâre de Guvern de includere a unor tratamente noi, însă sperăm că aceste tratemente să ajungă cu adevărat la pacienți având în vedere că și în alte cazuri realizarea protocoalelor de tratament a durat foarte mult. Acești pacienți au așteptat deja foarte mult și nu mai au timp. Ei au nevoie de tratament cât de repede”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

COPAC a făcut în trecut nenumărate demersuri către Ministerul Sanatatii pentru a lua cât mai urgent măsuri pentru introducerea acestor medicamente în compensare.