Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice atrage atenția asupra situației grave în care se află unii dintre pacienții cronici, care nu își mai găsesc tratamentul sau acesta le vine cu întârziere, punându-le viața în pericol.

COPAC va derula în perioada următoare campania ”STOP dispariției medicamentelor din România!”, campanie ce își propune să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu au tratament și să facă toate demersurile pentru a rezolva problema accesului la tratament cu care se confruntă pacienții din România.

lipsa_medicamente

În cazul pacienților cu Parkinson, medicamentul Madopar a fost retras de pe piață, iar înlocuirea sa cu alt medicament este foarte dificilă întrucât mulți pacienți nu suportă noul medicament. În cazul unei variante a acestui medicament, nu există nici un înlocuitor.

”Am făcut sesizări la Ministerul Sănătății asupra acestei situații, însă nu am primit nici un răspuns”, a declarat Dan Răican, președintele Asociației Antiparkinson.

 

În cazul pacienților cu scleroză multiplă, a existat o întrerupere de 3 luni pentru pacienții care sunt tratați la Spitalul Militar Central, care a afectat aproximativ 300 de pacienți. În prezent, situația s-a rezolvat la București, însă a reapărut la Cluj.

 

În cazul insulinelor, există probleme mari de aprovizionare din cauza exportului paralel generat de preturile mici.

 

În cazul pacientiulor cu HIV, două medicamente au fost retrase din România din cauza obligatiei de scădere a prețurilor de la 1 iulie 2015.

 

Pentru pacienții cu boli autoimune (poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică, lupus eritematos, sistemic, vasculite sistemice, sclerodermie sistemica, dermatomiozită), nu se găsește un medicament extrem de important, principalul medicament utilizat în reumatologie (Metrotrexat). Medicamentul acesta are un preţ de referinţă scăzut faţă de varianta injectabilă disponibilă pe piaţă. Astfel, tratamentul cu tablete/pacient/lună ar fi 25 de ori mai mic versus tratament injectabil/pacient/lună. (12 RON oral vs 320 RON injectabil la doze medii de 10mg/săpt). Medicii reumatologi spun că absența tabletelor aduce pierderi atât la bugetul de stat, cât și pentru pacienții care trebuie să plătească singuri forma injectabilă, în cazul în care suferă de o boală în care medicamentul nu este compensat.

 

Peste 1 milion de pacienți cronici sunt, în prezent, supuși la riscul de a rămâne fără tratament in urmatoarele luni, conform estimarilor ARPIM si COPAC.

”Întreruperea tratamentului sau forțarea pacienților să treacă pe o altă schemă terapeutică sunt foarte riscante. De ani buni, ne confruntăm cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent aceasta se acutizează din mai multe motive, cele mai importante fiind exportul paralel și retragerea unor medicamente de pe piața românească. Solicităm autorităților, cu care în prezent nu avem nici un dialog, să analizeze cauzele acestei situatii și să modifice mecanismele de punere pe piață a medicamentelor astfel încât acestea sa nu mai lipsească. Nu mai dorim soluții care să peticească problema pe termen scurt și apoi să reapară. Politica dusă până în prezent a fost una populistă. Pe hărtie avem cele mai ieftine medicamente din Europa. În realitate, nu mai avem medicamente deloc, iar pacienții nu au timp să aștepte”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Agenției Naționale a Medicamentului să comunice public câte medicamente vor fi retrase de producători în următoarele 6 luni, care sunt motivele retragerii acestora și cum gestionează situația.

 

COPAC solicită de urgență Ministerului Sănătății să organizeze un grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții asociațiilor de pacienți, care să identifice urgent soluții și o politică coerentă pentru ca medicamentele să vină și să rămână în România.