Ce este SARS-CoV-2? Ce este COVID-19?
Sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) este un nou coronavirus care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, în 2019. SARS-CoV-2 este o nouă tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată la om până acum. Boala coronavirusului 2019 (COVID-19) este boala respiratorie cauzată de SARS-CoV-2.
De unde vin coronavirusurile?
Coronavirusurile pot infecta și circula între diferite specii de animale, cum ar fi porcii, pisicile sau câinii. Unele grupuri de coronavirusuri circulă, de asemenea, în rândul oamenilor și provoacă epidemii sezoniere, mai ales în timpul lunilor de iarnă. Se crede că coronavirusurile care circulă printre oameni provin din rezervoarele de animale.
Liliecii sunt, de asemenea, considerați gazde naturale ale acestor virusuri și au fost sursa coronavirusurilor care s-au transmis oamenilor și au provocat boli grave. Uneori, acest lucru se întâmplă printr-o gazdă intermediară.
Modul precis în care SARS-CoV-2 este transmis de la animale la oameni este în prezent necunoscut.
Este acest virus comparabil cu SARS sau cu gripa sezonieră?
Noul coronavirus detectat în China în 2019, SARS-CoV-2, este strâns legat de SARS-CoV original. Aceste virusuri provoacă boli respiratorii cunoscute sub numele de COVID-19 și, respectiv, SARS. Gripa, cunoscută și sub numele de gripă, este o boală respiratorie care are simptome similare, dar este cauzată de virusuri gripale, nu de coronavirusuri.
COVID-19, cauzat de SARS-CoV-2, a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit foarte repede pe tot globul. Deoarece SARS-CoV-2 este un virus nou, majoritatea oamenilor nu au avut imunitate împotriva acestuia, astfel încât întreaga populație umană a fost potențial susceptibilă la infecția cu SARS-CoV-2 la începutul pandemiei.
Cum se răspândește virusul?
SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picături respiratorii, inclusiv aerosoli, de la o persoană infectată care strănută, tușește, vorbește, cântă sau respiră în imediata apropiere a altor persoane. Picăturile pot fi inhalate sau depuse în nas și gură sau pe ochi.
Mai rar, infecția se poate datora contactului cu suprafețe contaminate cu picături.
Infecția poate apărea atunci când o persoană își atinge nasul, gura sau ochii cu mâinile dacă mâinile sale au fost contaminate de fluide care conțin virusul sau prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul.
O persoană infectată poate transmite virusul cu până la două zile înainte de a prezenta simptome, precum și în timp ce are simptome.
Când este o persoană infecțioasă?
SARS-CoV-2 poate fi detectat cu 1 până la 3 zile înainte de începerea simptomelor. Cu toate acestea, detectarea virusului nu înseamnă neapărat că o persoană este infecțioasă și capabilă să răspândească virusul la alții.
Dovezile indică faptul că oamenii devin infecțioase în jurul 48 ore înainte de simptome începe, dar sunt cele mai infecțioase atunci când se confruntă cu simptome, chiar dacă simptomele sunt ușoare și nespecifice.
Datele disponibile indică faptul că adulții cu COVID-19 ușor până la moderat rămân infecțioși la cel mult 10 zile de la începerea simptomelor. Această estimare a fost aceeași pentru variante de îngrijorare, cum ar fi Delta și Omicron. Majoritatea adulților cu boli severe până la critice sau suprimarea imună severă pot rămâne infecțioși timp de până la 20 de zile după începerea simptomelor.