Până mai zilele trecute, subiectul COVID 19 părea total dispărut de pe agenda publică dar și de pe agenda fiecăruia dintre noi.

Mădălina Olariu și Cătălin Hopulele, jurnaliști din Iași, au mers în Botoșani, Iași și Vaslui și au realizat o radiografie reală a atitudinii populației în zone cu o rată extrem de mică de vaccinare, pe care vă invităm să le citiți.

Botoșani:

Comunele din județul Botoșani cu ratele de vaccinare anti-COVID-19 printre cele mai scăzute sunt formate din sate cu casele împânzite pe dealuri, măcinate de sărăcie, indiferență și frică. Oamenii sunt temperați: deși au fost expuși la toate teoriile conspiraționiste existente, nu s-au angajat să le spună mai departe. Însă aceste teorii au provocat oamenilor o frică atât de mare încât teama de vaccin bate, pe fiecare uliță din Albești și Gorbănești, teama de consecințele în cazul infectării. De aceea, vestea că în România va începe vaccinarea cu a 5-a doză, cu un ser eficient împotriva a două tulpini, inclusiv asupra Omicron, nu a ajuns încă în Botoșani.

Bolnavii care se știu cu boli cronice se păzesc oricum: sunt conștienți că și orice altă infecție, nu doar COVID-19, poate să le fie fatală. Iar cei care au ales totuși să se vaccineze, au făcut-o fie de gura copiilor care locuiesc peste tot în țară, fie pentru că le-au cerut asta la locul de muncă. Cu toții reclamă însă același lucru: nu au fost suficiente informații oficiale care să-i ajute să se decidă.

Iași 

Județul Iași a fost considerat încă de la începutul campaniei de vaccinare un „motor” al imunizării în toată Moldova. În inima județului, însă, în comune aflate la nici o jumătate de oră de mers cu mașina de Iași, am întâlnit mai multe teorii ale conspirației spuse de oamenii de rând, care se închid în case cu televizorul pornit atunci când nu muncesc câmpurile din jur. În comunele Grajduri și Scânteia, pandemia e demult timp încheiată și nici măcar n-a existat: a fost o încercare a străinilor de a ne convinge să ne vaccinăm pentru ca toate companiile farmaceutice să se îmbogățească.

Așteptările erau însă mari de la Iași, pornind de la istoria municipiului, fostă capitală de provincie și capitală de război a țării, la faptul că centrul academic ieșean este unul dintre cele mai recunoscute și valoroase din țară. Dar și fiindcă majoritatea spitalelor de specialitate din Moldova sunt concentrate aici: de la oncologie, neurochirurgie, la pediatrie sau nefrologie. Oamenii cu care am vorbit, însă, au ales să se trateze singuri: la primele semne de răceală nu s-au testat ca să depisteze infecția cu COVID-19, ci au ales în unele cazuri să ia chiar antibiotice.

Vaslui:

Pandemia COVID-19 nu pare doar că s-a terminat în unele comune din județul Vaslui, dar în multe locuri oamenii spun că nici măcar nu a început. Sătenii din localitățile mai retrase ale comunelor Tăcuta și Rebricea vorbesc deschis, fără să se teamă: pandemia e cam gata, a înlocuit-o războiul. De sănătate oricum au la fel de multă grijă ca înainte de pandemie: cam puțină.

Puținii care s-au vaccinat au făcut o singură doză de Johnson%Johnson sau cel mult schema inițială de la AstraZeneca. Apoi nu s-au mai dus, nu s-au mai interesat și, spun ei, nici nu i-a mai întrebat nimeni. Iar informațiile despre pandemie se împart în teorii ale conspirației învățate de la televizor, vorbe din sat, care au făcut ca frica de vaccin să fie mai mare decât cea de boală.