Pandemia COVID-19 nu pare doar că s-a terminat în unele comune din județul Vaslui, dar în multe locuri oamenii spun că nici măcar nu a început. Sătenii din localitățile mai retrase ale comunelor Tăcuta și Rebricea vorbesc deschis, fără să se teamă: pandemia e cam gata, a înlocuit-o războiul. Puținii care s-au vaccinat au făcut o singură doză de Johnson&Johnson sau cel mult schema inițială de la AstraZeneca. Apoi nu s-au mai dus, nu s-au mai interesat și, spun ei, nici nu i-a mai întrebat nimeni. Iar informațiile despre pandemie se împart în teorii ale conspirației învățate de la televizor, vorbe din sat, care au făcut ca frica de vaccin să fie mai mare decât cea de boală.
Satele din comuna Rebricea se înșiră de-a lungul unui drum, unul în continuarea celuilalt, ca mărgelele într-un șirag de rozariu. Cu cât te îndepărtezi de la satul principal, străbătut și de unul dintre drumurile care leagă Iașul de Vaslui, cu atât dispar, pe rând, asfaltul, casele mai răsărite, iar apoi oamenii. În Tatomirești, Costel Avârvarei se întoarce acasă cu toporul pe umăr, de care o sacoșă de rafie stă atârnată ca o boccea. A fost la muncă prin sat, câteva ore și deja înainte de prânz a terminat pe ziua de astăzi.
Costel Avârvarei e unul dintre puținii care spune că s-a vaccinat încă de la început, cât de repede a putut și l-a primit cineva, cu vaccinul celor de la AstraZeneca. Apoi nu știa nici că trebuia să meargă și altă dată, dar nici nu l-a căutat nimeni, spune bărbatul. „Dacă suntem vaccinați 10% aici în sat, e bun. Dar eu nu cred, oamenii se tem. De ce să se teamă? Păi pentru că sunt de la țară”, povestește Costel.
Conform ultimelor statistici de la Ministerul Sănătății, care datează de la începutul anului, din februarie, rata de vaccinare în Rebricea trecea cu foarte puțin de 15%. Costel Avârvarei spune că și așa i se pare mult, dar bănuiește că cei mai mulți s-au vaccinat pentru că au trebuit să plece în străinătate să lucreze.
„Eu am făcut boala chiar dacă m-am vaccinat. Aveam dureri în gât, febră, am făcut testul și a ieșit pozitiv. Am stat șapte zile în carantină, după ce am ieșit m-am testat din nou, cu plată, și am ieșit iar pozitiv. Oricum, nu cred că s-au schimbat lucrurile cu mult în pandemie, oamenii n-au mai multă grijă de sănătatea lor, nu mai mult ca înainte, cel puțin”, a mai spus bărbatul.
„Eu nu m-am vaccinat și nu mă vaccinez, chiar dacă ar fi să fie orice fel de vaccin”
Tatomirești, satul în care l-am întâlnit pe Costel, e unul dintre cele mai îndepărtate ale comunei. Departe de drumul principal, de agitație și de haos, dar și cu oameni puțini și case sărăcăcioase. O singură stație de autobuz tronează în singurul defileu mai larg al drumului, unde poți întoarce o mașină.
Dar în orele petrecute în Rebricea nu ne-am întâlnit cu niciun microbuz care să-i transporte pe oameni. De aceea Lăcrămioara merge pe jos circa 3 kilometri până la magazin. Am întâlnit-o între două sate, ieșind din Măcrești, unul dintre satele comunei, și îndreptându-se către Rebricea.
La cei 55 de ani, Lăcrămioara spune nu doar că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, ci că nu vrea să se vaccineze „poate să fie ce-o fi”. De ce? Fiindcă se teme de ce a văzut la televizor, chiar dacă spune râzând că încă se mai aplică vorba „cu televizorul poți minți poporul”.
„Oamenii s-au temut de vaccin de la început, cred eu. Frica de boală nici nu a fost, aici la noi lumea nu prea s-a îmbolnăvit de COVID. Eu nu m-am vaccinat și nu mă vaccinez, chiar dacă ar fi să fie orice fel de vaccin. Câte se aud de la televizor… Nici pe copii nu i-am vaccinat. De fapt, singurii care au vrut au fost cei care au fost plecați că le-a cerut la muncă în străinătate. Aici, la țară, în ultimii doi ani a fost la fel: dacă nu ai unde să pleci și stai acasă, mergeai la magazin puneai mască, cât a fost purtai și pe afară, și atât”, a spus Lăcrămioara Stavarachi.
Odată cu ministrul Sănătății, din Rebricea a plecat și dorința de imunizare
Când a început campania de vaccinare, însă, Rebricea a fost în prim-plan național, fiindcă ministrul Sănătății de atunci, Ioana Mihăilă, a venit la centrul de vaccinare deschis la căminul cultural unde a vaccinat personal sătenii care au dorit. Lucrurile însă „s-au fâsâit ușor-ușor”, povestesc oamenii. Întâi s-a închis centrul, apoi a venit o caravană-două, iar mai apoi lucrurile s-au retras doar la medicul de familie. Pe care mulți săteni nu l-au mai vizitat încă dinainte ca primele cazuri de COVID-19 să apară în 2019, în China.
Iar nu toți cei care au fost la spital au primit informații care să-i liniștească. Elena Craiu, care stă la ultimele case din Rebricea, spune că nu s-a vaccinat fiindcă medicul i-a spus că nu are voie. Femeia suferă de scleroză multiplă și spune că neurologul i-a spus că „nici nu se pune problema” să se vaccineze. Asta în condițiile în care bolnavii cronici, cum sunt cei care suferă de scleroză multiplă, au recomandare chiar și pentru doza 4, care putea fi făcută cel mai devreme începând cu anul acesta. Inclusiv la doza 5, ce va fi disponibilă din această iarnă.
„Nu m-am vaccinat mai ales că sunt sub tratament perfuzabil pentru scleroză multiplă. Nu se mai vaccinează nimeni cred, eu nu am mai auzit oameni care să vrea. Acum e cu vaccinul pentru gripă și nici aici nu se îngrămădesc oamenii. Mie neurologul mi-a spus că nu îmi dă voie, soțul e vaccinat în Germania. Oamenii se tem și de vaccin, și de boală. Chiar dacă virusul a fost agresiv și au murit oameni la noi în sat”, explică Elena Craiu, stând la poartă de vorbă cu socrul său.
Râde spunând că „gata, pandemia s-a terminat”, și crede că oamenii de la sat sunt oricum „un pic mai în epoca medievală”, așa că nu se vor mai vaccina „nici la următoarea pandemie”.
Bătrânii, cei mai greu de convins: „și, până la urmă, cât să mai trăiesc?”
Părerea că pandemia s-a terminat se încetățenește cu fiecare sat străbătut și om întâlnit. Maricica Tiron spune că nu a avut probleme cu boala, că a auzit doar că unii oameni s-ar fi îmbolnăvit prin sat, dar nicio rudă de-a ei nu a avut probleme. Și dacă nu a avut probleme, ea de ce să se vaccineze? „Nici antigripalul nu mi-l fac. Stau acasă, nu fac naveta, nu mă întâlnesc cu nimeni”, spune femeia de 50 de ani.
Petrică Pintilie spune că inclusiv medicul l-a sfătuit să se vaccineze, dar el nu vrea fiindcă nu i-a nicio pastilă, nimic, și e sănătos tun la 84 de ani. „Și până la urmă, cât să mai trăiesc? Tatăl meu a trăit 96 de ani și 4 luni, mama 92 de ani a avut. Eu poate mai am”, spune bărbatul, pornind în lungul străzii spre casă.
Atitudinea oamenilor e generalizată, explică și Anca Alexandru, asistentă medicală la cabinetul din sat. Îi ține locul doctoriței, care e plecată o săptămână în concediu, dar nu e aglomerat în perioada asta la cabinet, spune ea, chiar dacă oamenii mai răcesc. Singura cale ca sătenii să se mai vaccineze cu o nouă doză, spune asistenta, ar fi dacă ar exista restricții sau dacă s-ar impune în vreun fel vaccinarea.
„În rest, nu, clar, nu se mai vaccinează nimeni la noi în comună altfel. A fost și campanie, a fost și doamna ministru aici. Dar, în principiu, la noi oamenii au fost forțați de împrejurări: că nu puteau să își plătească facturile, să meargă în străinătate. Dar așa, ca voință proprie și pentru protecție, foarte puțini au vrut. Pentru doza 3 am mai avut cereri, fiindcă era nevoie pentru certificat, dar pentru doza 4 doar doi sau trei oameni și asta pentru că se temeau să nu le ceară cumva afară. Oamenii sunt foarte suspicioși, iar în ultima vreme nici nu se mai testează”, a spus Anca Alexandru.
Conspirațiile variază de la Putin la pesta porcină
Situația din Rebricea pare trasă la indigo și în comuna Tăcuta din Vaslui, doar că izolarea și pustietatea satelor pare mai ridicată. În Protopopești, pe dealul care leagă cătunul de satul mai mare – Tăcuta, Dumitru și Ilie urcă dealul agale, sprijinindu-se împreună de o bicicletă.
Dumitru e atât de tare împotriva vaccinării încât repetă obsesiv că „el nu se vaccinează”, în timp ce Ilie râde și spune, șugubăț, că „în comună se vaccinează numai cei care mai judecă un pic”. În timp ce Dumitru se întreabă dacă vaccinul vine de la Putin și cine l-a adus chiar acum în România, Ilie povestește că nu au fost foarte mulți oameni care s-au îmbolnăvit în Tăcuta.
Iar de vaccinat, el s-a dus la început și a făcut o singură doză cu Johnson&Johnson, iar apoi nu i-a mai zis nimeni că ar trebui să mai facă vreo injecție.
„Eu m-am vaccinat cu ăla care se face o singură doză, cu «Johnsonul». Oamenii în rest nu vor, se tem, adevărul că e nici nu au venit aici ca să te vaccinezi. Medicul de familie nu vaccinează și a fost doar o caravană, cândva. Aici, oamenilor nu prea le este frică de pandemie – a fost bolnav Cornel, au avut ăștia de la magazine, dar cam atât”, povestește Ilie.
În timp ce acesta se pornește cu bicicleta înapoi la deal, Dumitru strigă în spatele lui „de unde a venit și pesta porcină, de unde, chiar înainte de Crăciun?”.
Primarul din Tăcuta: „Lipsește o informare coerentă la nivel național”
Clădirea impunătoare a Primăriei din Tăcuta e pusă în umbră de casa abandonată și părăsită aflată gard în gard cu ea, în drum spre dispensar. Florin Ionel, primarul, spune, ridicând din umeri, că a făcut tot ce a putut: două campanii de vaccinare cu caravana, iar cetățenii dacă mai vor să se imunizeze, să meargă la medicul de la dispensar.
„Suntem cam în media județului”, spune primarul. Conform cifrelor Ministerului Sănătății, sunt puțin peste 16%, dar media județului Vaslui trece de 20%, în unele locuri chiar 30%.
„Acum, chiar dacă vine vaccinul nou, nu cred că se mai vaccinează lumea. Vaccinuri avem deja, noi avem ce să le oferim, dar v-am spus, la campania de vaccinare, făcută cu mesaje, cu mers prin sate, procentul a fost cum a fost, dar acum… Atâta timp cât nu dă semnalul cineva că există sau nu mai există în continuare pandemia, lipsește o informare coerentă la nivel național”, a spus Florin Ionel.
La cârciuma din sat, teoriile conspirației se consumă mai repede ca paharele de bere. Cea mai nouă: cei vaccinați în Germania la o fabrică, toți băieți tineri, au rămas cu degetele strâmbate după ce s-au imunizat. „Din ce aud eu pe aici nimeni nu vrea să audă sub nicio formă de niciun fel de vaccin”, spune cârciumarul, care trece printr-o ușă la magazinul de alături, unde are doi clienți.
La un alt magazin, Constantin Panainte, de cel mult 35 de ani, spune că orice achiziție de vaccinuri noi de către statul român este „o risipă de bani”. El, unul, sigur nu o să se vaccineze, cum n-a făcut-o nici prima dată. Nu pentru că se temea, ci pentru că a simțit nevoia să fie mai bine informat și l-a enervat faptul că vaccinarea devenise „aproape obligatorie”.
„Cum să vă spun eu, a fost o chestie neclară și urma să fie și obligatoriu la un moment dat. Nu a fost o măgărie totală atunci? A fost libertatea închisă! Am fost să înscriu o mașină la permise și înmatriculări… băi omule, era plin, plin de oameni, dar știi unde îți cerea testul? La ghișeu. Deci până acolo puteai să intri. Și la ANAF la fel, nu mă lăsa să intru să plătim taxele și erau vreo 10-15 adunați acolo, toți care aveau magazine, a chemat unul fata de acasă, care era vaccinată, ne-a luat la toți banii și a plătit”, crede Constantin.
Acesta plusează: statul a păcălit cetățenii cu morții de COVID și cu cazurile raportate. Morții „nu au fost reali”, cazurile nici atât. „Nu se mai moare de COVID și acum? Înainte știți că nu se mai murea de nimic, doar de COVID. Dacă nu începea războiul și acum eram vânați”, mai spune bărbatul.
Nici cei care s-au vaccinat deja, n-ar mai face-o: „dar mai există oare pandemia asta?”
Medicul de familie Nona Dovganiuc arată pe două rafturi din cabinet testele care stau nefolosite. Vaccinuri nu a cerut decât la început și a făcut doar cinci: atâta cerere a fost. Însă spune că a chemat de trei ori caravana și dacă o să fie cerere pe noul vaccin, o să ceară din nou de la DSP Vaslui.
„S-au vaccinat cei mai conștiincioși. Acum, ce să vă spun, cazuri nu am avut de câteva luni, avem mai multe viroze acum, câte 5 – 7 pe zi și vin mulți. Acum două luni a venit cineva din străinătate, era un parastas, s-a molipsit și am avut aproape 20 de cazuri noi, așa că virusul poate apărea oricând”, a spus medicul.
Unul dintre cei conștiincioși a fost Paula Stanciu, o femeie de 50 de ani, care spune că s-a vaccinat cu AstraZeneca, dar mai mult de gura copiilor. Cei bătrâni, din jurul ei, se tem toți de vaccin, unii mai mulți decât de boală.
„Dar mai există oare pandemia asta?”, se întreabă femeia, care apoi spune că nu știe dacă o să se mai vaccineze.
„Văd că nu se mai manifestă așa virusul, mă gândesc că poate e mai bine și nu e nevoie să mă vaccinez. Dacă nu este, de ce să ne vaccinăm? Copiii mi-au rămas în Oltenia, Câmpina și la Vaslui. Unii sunt la Satu-Mare, care s-au vaccinat după ce băiatul a fost grav, l-au dus la Craiova la spital, și soția la fel. Au zis că la cât au tras cu boala și cu soția și copiii, ei se vaccinează oricând și cu orice. Ei mi-au spus, «mamă, du-te! Du-te! Nu sta pe loc, vaccinează-te!»”, a mai explicat femeia.
Așteptarea vaccinului nu e un interes în Tăcuta, cum nu e nici în Rebricea. Iar lupta medicilor e să convingă oamenii să se protejeze măcar de virozele de sezon, care au fost mai agresive anul acesta ca niciodată.