Studii internaționale despre impactul COVID 19 asupra bolilor cronice: mai puține consultații, mai puțin personal implicat în managementul bolii.
Impactul COVID 10 asupra îngrijirilor cronice: un studiu calitativ realizat în cabinetele de medicina familiei din Belgia
Pandemia COVID 19 a afectat procesul și rutina de îngrijire a pacienților cronici. O mai bună înțelegere ajută la creșterea adaptării sistemului de sănătate și pregătirea următoarelor valuri ale pandemiei.
Este nevoie de suport pentru organizarea îngrijirii pacienților cronici în perioada următoarelor valuri de pandemieMetodă: Un studiu calitativ a fost realizat în 16 cabinete de medicină primară: 6 individuale, 4 monodisciplinare și 7 multidisciplinare. Un număr de 22 de persoane (doctori, asistenți medicali și dieticieni) au fost intervievați, folosind structura interviului video. A fost realizată o analiză sistematică cu utilizarea Modelului de Îngrijire Cronică.
Rezultate: Trei teme au reieșit: schimbări în organizarea sistemului de sănătate, stratificarea riscului și suportul pentru managementul individual al bolii. Toți participanții la interviuri din cabinete au subliniat schimbările drastice din organizațiile lor pentru îngrijirea COVID 19 și o reducere a activităților legate de bolile cronice, mai puține consultații și mai puține persoane din personal responsabile pentru activitățilelegate de managementul bolii și amânarea acestora activități. Tranziția spre digitalizare nu a fost realizată. . Puțini medici practicieni au avut o abordare sistematică de identifica și contacta pacienții cu risc înalt pentru detecție timpurie și monitorizare. Cabinetele cu o structura deja existent de colaborare a echipei a continuat sa monitorizeze elementele cronice.
Concluzii: Aspectele reliefate de studiu au arătat o perturbare a îngrijirii pacienților cronici în Belgia. Acțiunile pe termen scurt trebuie direcționate către identificarea pacienților cu risc înalt și dezvoltarea unor asociații/cabinete practice care să organizeze pacienții cronici și să folosească canalele digitale pentru suport în special al pacienților vulnerabili în perioada următoarelor valuri ale pandemiei.
Context
Pandemie a avut un impact profund asupra sănătății publice, rezultând o rată a deceselor de 170.000 în Europa și mai mult de 100.000 în Statele Unite în timpul primul val al pandemiei.
În cazul pacienților cu diabet sau boli cardiovasculare, șansele de a fi infectat au fost de 2,5 – 3,9 mai mari de a fi infectat, cu o rată mai ridicată de mortalitate în pacienții vârstnici sau cu comorbidități, precum hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, bolile de rinichi sau diabetul.
Pacienții cu boli cronice sunt afectați atât în mod direct, cât și indirect. Pandemia a perturbat întreaga societate, inclusiv rutina îngrijirilor de sănătate.
Resursele de la toate nivelurile au fost redirecționate de la nivelul bolilor cronice, iar acest lucru a însemnat acces scăzut la servicii de sănătate și spitalizări la pacienții non-COVID.
Articol tradus, publicat în BMC Family Practice. Autori: Katrien Danhieux, Beerle Buffel, Anthony Pairon, Asma Benheil, Roy Remmen, Edwin Wouters, Josefien van Olmen.