În perioada 21-27 noiembrie, Ministerul Sănătății a anunțat 2.387 cazuri noi de COVID-19. În aceeși săptămână, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, au fost înregistrate 97.272 cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii). Spre comparație, în aceeași săptămână din 2021, au fost înregistrate doar 36.586 cazuri.
În acest context, medicii recomandă pacienților cronici să aibă în continuare grijă și să se protejeze.
Dr. Daciana Toma, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei recomandă să fim la curent cu informațiile legate de testare.
”Pacienții care au simptome trebuie să se adreseze medicilor de familie. Dacă medicul tău de familie nu testează, trebuie să știi unde să te duci. În cazul în care pacientul s-a testat cu test rapid și a fost negativ, dar are simptome, eu încurajez pacienții să meargă să facă PCR. Dacă ai simptomatologie și te-ai testat, poți să mergi la un centru de evaluare. M-am lovit de multe refuzuri după test negativ si simptomatologie de a merge la PCR”, spune dr. Toma.
Potrivit medicului, cel mai greu au trecut pacienții care aveau boli cronice neglijate.
”Când am pacienți cu boli cronice diagnosticați cu COVID, imi doresc să meargă să facă evaluare. Este foarte important. Trebuie să știe care sunt centrele de evaluare din zona lui. Este important să primească tratament antiviral în baza evaluării. Un pacient cu boli cronice este un pacient la risc. Încă mă lovesc de o reținere din partea lor de a merge la evaluare.
A fost extrem de periculos că în acești doi ani pacienții și-au administrat singuri tratamente cu antibiotice sau antivirale.
Ca asociații, îndemnați pacienții să meargă la centrele de evaluare și ajutați-i cu informații! Cu astfel de informații poți să îi salvezi viața,”, mai spune vicepreședintele SNMF.
Un exemplu adus de dr. Toma a fost cel al unor soți, ambii infectați, ea facea dializă, boală cronică de rinichi, el cu cu hipertensiune, dislepidemie și diabet. Ea a fost bine gestionată, el nu fusese de ani la medic. Ea a trecut cu bine peste boală, el a murit.
De la începutul pandemiei pana in prezent, 93.7% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată, iar la 86,5% din totalul deceselor erau la persoane peste 60 de ani.