Mariana are 72 de ani și de 27 de ani trăiește cu miastenia gravis. Avea 45 de ani când a fost diagnosticată și 3 băieți care aveau încă mare nevoie de ea. O conviețuire dificilă, uneori dureroasă, alteori mai prietenoasă – în perioadele mai bune. De cele mai multe ori de acceptare. De mai bine de 15 ani nu mai iese din casă pentru că nu mai poate merge drept și nu vrea să fie văzută așa. Totuși, de bine de rău, putea face una alta prin casă, vorbi pe tabletă cu copii aflați departe. În 2022, după marea relaxare, COVID 19 a venit în vizită. Nu părea foarte periculos, semăna mult cu un guturai prelungit. Însă, după aproximativ două săptămâni, au sosit și alte urmări care au afectat foarte mult un om deja foarte plăpând și cu musculatura slăbită. Vizită la medic, deja două spitalizari la gastroenterologie și multe alte urmări, în curs de investigare. Însă, efectele care se văd, sunt că nu mai poate sta nici mai mult de 5 minute în picioare, abia mănâncă câteva linguri, vomită tot timpul. Nu mai poate merge nici cei câțiva pași pe care îi făcea înainte când se ținea de pereți. În plus, o stare de depresie pare să fi venit și ea odată cu COVID 19.

Ce spun studiile despre relația dintre miastenia gravis și COVID 19

Infecțiile virale, cum este și cea cu COVID 19 pot exacerba și agrava bolile neurologice din cauza componentei autoimune, cum este miastenia gravis.

Miastenia gravis este o boală neurologică autoimună, care blochează și reduce semnificativ impulsurile nervilor care generează reacția mușchilor.

În timpul pandemiei, pacienții cu miastenia gravis sunt la risc de a experimenta consecințe mult mai grave la infectarea cu COVID 19, comparative cu populația generală. Acest lucru se produce datorită statutului de persoană imunocompromisă al pacienților cu miastenia gravis, care se datorează și terapiei pentru boala lor de bază, dereglărilor sistemului imunitar, slăbiciunii mușchilor respiratori (datorată pneumoniei și trombolismului pulmonar). Pe de altă parte, infecțioa cu COVID 19 poate crește foarte mult efectele din cauza răspunsului sistemului imunitar,

Un studio realizat în 2021 a arătat că 0,96% dintre pacienții cu miastenia gravis au fost înfectați cu COVID 19 înregistrați în Franța. Un alt studio realizat în 2020 a arătat că 87% din pacienții infectați cu COVID 19, care aveau și miastenia gravis au ajuns la terapie intesivă, 73% au avut nevoie de ventilație mecanică și 30% au decedat.

COVID 19 la pacienții cu miastenia gravis crește riscul de crize datorate bolii, probleme ale sistemului respirator și daune permanente ale plămânilor.