Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează proiectul de informare și training ”COVID 19 – Prevenție, Testare, Tratament pentru pacienții cronici”.

În cadrul proiectului, ne propunem să:

  • informăm pacienții cronici și familiile acestora cu informații actualizate de la specialiști despre boală, urmări pe termen scurt și lung, riscuri și modalitatea în care acestea pot fi reduse,
  • să pregătim un număr de 20 de asociații de pacienți despre boală, interferența bolii de bază, cum pot comunica mai bine cu pacienții din comunitatea lor despre boală, importanța testării, etc.

Pe site-ul COPAC va fi dezvoltată o secțiune de materiale de informare despre bolile cronice și COVID 19, interviuri cu medici, vom realiza și posta podcasturi cu medici și pacienți cronici care au trecut prin experiența COVID 19.

Va fi realizată și o cercetare online cu scopul de a afla mai multe informații despre motivele pentru care pacienții cronici ezită să se vaccineze sau să meargă devreme la centrele de evaluare pentru a fi testați și a primi tratament. Vom organiza mai multe workshopuri online cu medici de diverse specialități (cardiologie, oncologie, bolile de rinichi, diabet, etc.), care vor dialoga cu pacienții despre boala lor și COVID 19. Vom aborda această temă și într-o sesiune dedicată în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți.

Programul de training dedicat reprezentanților a 20 de organizații neguvernamentale care se ocupă de pacienții cronici va conține 4 întâlniri online, cu următoarele teme: cum să comunici cu comunitatea, cum să relaționezi cu persoanele ezitante, cum să folosești puterea exemplului în comunicare, informații medicale despre COVID.

Chiar dacă gravitatea cazurilor de COVID 19 nu a rămas la fel, totuși pacienții cronici sunt cei mai afectați și, de multe ori, chiar cu consecințe pe termen lung. De aceea, am considerat că este important să demarăm această campanie destinată lor, cu accent pe interferențele cu boala de bază și pe consecințele pe termen lung despre pe care nu s-a pus prea mult accent până în prezent.

Vom scoate în evidență perspectiva pacienților cronici și experiențele lor din ultimii doi ani cu COVID 19 și vom realiza mai multe clipuri video și testimoniale.

Proiectul este finanțat de Pfizer Internațional, fiind câștigat la o competiție de granturi de educație medicală independente cu tema COVID 19 – Patient awareness, la care au aplicat organizații din întreaga lume.