Vezi aici prezentarea campaniei!

De Ziua Internațională a Dermatitei Atopice, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România vrem să aducem în atenția societății problemele cu care se confruntă acești pacienți: tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios.

 

50% dintre pacienții cu dermatită atopică spun că au fost diagnosticați dificil și foarte dificil.

59,7% și-au plătit analizele din buzunar, pentru 29% dintre ei au fost decontate.

49,2% dintre pacienți se confruntă cu lipsa somnului, 27,9% cu alegerea dificilă a hainelor, 14,8% cu rușinea de a ieși în lume.

 

”Este foarte important ca pacienții să fie diagnosticați la timp și să primească tratament. În prezent, avem în sfarșit un tratament eficient pentru pacienții cu dermatită atopică în formă severă”, a precizat dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie, doctor în Științe Medicale – Spitalul Clinic Colentina.

”Deși dermatita atopică este o afecțiune destul de întâlnită atât la copii, cât și la adulți, totuși am constatat că se știe puțin despre ea. De aceea, am demarat această campanie ”Tu ce știi despre dermatita atopică?”. Ne dorim să facem publice cât mai multe informații utile atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg, dar și să aducem în atenție problemele cu care se confruntă acești pacienți”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

Citeşte mai multe informaţii despre Dermatita atopică

28,8% dintre pacienți spun că a durat între 6 luni și 2 ani până au ajuns la medicul dermatolog (16,7% între 6 luni și un an și 12,1% între un an și 2 ani). 50% au declarat că au ajuns la medicul dermatolog între o lună și 3 luni și 9,1% peste 2 ani.

42,4% spun că după diagnosticare s-au confruntat cu accese frecvente de prurit, 33,9% cu tratament nepotrivit și 16,9% cu lipsa tratamentului.

43,8% consideră că tratamentul pe care îl urmează este nepotrivit (creme, tratament oral sau biologic), 56,2% potrivit.

58,7% dintre pacienți au aflat despre terapiile inovatoare de pe Internet, 30,2% de la medicul dermatolog.

 

La cercetarea online inițiată în luna septembrie au răspuns 120 de pacienți, dintre aceștia 72,3% din mediul urban și 27,7% din mediul rural. 50% au vârste de peste 50 de ani, 27,3% au fost diagnosticați la vârsta de sub 20 de ani, 10,6% între 20 și 30 de ani, 7,6% între 30 și 40 de ani, 27,3% între 40 și 50 de ani, 27,3% peste 50 de ani.

 

COPAC va derula pe durata unei luni o campanie online de informare pentru pacienții cu dermatită atopică ”Tu ce știi despre dermatita atopică?”.

 

Parteneri: