Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii (A.R.T.) a fost înființată în anul 2009, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni reumatismale.
Obiective:
- Educarea pacienților și a familiilor lor în ceea ce privește boala, evoluția ei, opțiuni terapeutice, complianța la tratament, regim igieno-dietetic.
- Informarea permanentă a pacienților în legătura cu
- institutiile medicale de cea mai înaltă specialitate care le pot asigură servicii moderne, bazate pe cele mai noi opțiuni terapeutice și de îngrijire.
- modalități de acces rapid, în timp util, la aceste servicii, cu diagnosticarea precoce și evitarea apariției leziunilor ireversibile.
- drepturile și obligatiilepacienților în relație cu sistemul de asigurări de sănătate.
- menținerea activității profesionale sau reinserția profesională.
- beneficiile asistenței psihologice.
Proiectele derulate:
Partener în cadrul Grupului de Lucru „Reumatologia din Perspectiva Pacientului”
Partener în realizarea Centrului de spitalizare de zi din cadrul Clinicii de Reumatologie din Cluj
Seria de conferințe si work-shop-uri ReumaPac– prezentări și workshop-uri axate pe problematici de interes pentru pacienți (2012, 2013)
Proiectul InspirART- Emoții Articulate. – (aproximativ 40 de pacienți implicați). Un număe de 12 artiști de referință ai artei contemporane românesti au interacționat cu pacienții în cadrul unor ateliere și, pe baza acestei experiențe au creat, fiecare, o lucrare care reprezintă propria viziune artistică asupra bolilor reumatismale inflamatorii. Cele 12 lucrări au fost expuse la Cluj și la București si au fost apoi donate clinicilor și secțiilor de reumatologie din țară. Tot în cadrul proiectului InspirART – Emoții Articulate a fost formulată o “Carta a Poliartritei Reumatoide”, un document-manifest care cuprinde 10 principii care ar trebui respectate și care au fost asumate de reprezentanții pacienților și de medicii reumatologi prezenți.
KinetoDance – proiect pilot – un proiect unic de kineto-terapie prin dans pentru pacienții cu Spondilită și Poliartrita. Sub coordonarea medicului reumatolog si a kinetoterapeutului au fost identificate doua stiluri de dans ale caror miscari sunt potrivite pentru mentinerea mobilității articulațiilor în spondilita și poliartrita reumatoidă.
Proiect de Educare pentru pacienții cu Poliartrită Reumatoidă – Cluj-Napoca 2015, 20 de pacienti implicați
Program Educational pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu reumatism inflamator – Timisoara, 2015/ 45 de pacienți.
Partener Aderio – proiect pentru cresterea aderenței la terapiile biologice
Proiect privind educarea pacienților cu Spondilartropatii (2016)
Proiect ”Da! Și eu pot avea o viață normală!”, derulat în parteneriat cu COPAC de informare a pacienților cu boli reumatismale inflamatorii.
Membră COPAC din 2013
Site: www.art-cluj.ro