Spune DA!

Discută cu un medic dermatolog despre diferitele modalități prin care îți poți controla Dermatita Atopică.

Și spune DA vieții așa cum ți-o dorești.

Indiferent dacă trăiești cu dermatită atopică (DA), sau ai grijă de cineva cu DA, ești în locul potrivit.

Aici vei găsi informații care să facă înțelegerea și gestionarea DA mai ușoară.

Despre campanie

Spune DA este o campanie de informare și educare cu privire la înțelegerea și controlul eficient al Dermatitei Atopice (DA), pentru ca persoanele care trăiesc cu DA să poată să facă exact asta, să trăiască. Să poată spune DA fiecărei zile, fără provocările și presiunea bolii.

Imaginează-ți că fiecare zi este o luptă cu o mancarime chinuitoare si o lipsa de somn epuizanta. Imagineaza-ti ca trebuie sa te abtii pentru a-ti agrava si infecta leziunile. Cu asta m-am confruntat in ultimii 10 ani si asta inseamna sa traiesti cu dermatita atopica. Pentru oricine, această afecțiune poate avea un impact devastator asupra încrederii în sine, asupra interacțiunilor cu ceilalți și asupra activității de zi cu zi. Pentru copiii și adolescenții cu dermatită atopică este cu atât mai greu să facă față acestor provocări. De aceea, este esențial să constientizăm și să înțelegem impactul profund al dermatitei atopice asupra calității vieții, pentru a putea oferi sprijin adecvat și tratament corespunzător. Și este nevoie de toți membrii comunității de dermatită atopică să contribuim la ușurarea poverii.

Alexandra Antonescu, pacient cu dermatita atopica, studenta la Medicina

Ca părinte, văd în fiecare zi cum dermatita atopica îi afectează pe copii și adolescenți. Văd cum suferă din cauza senzației constante de disconfort și frustrare. Văd cum se simt stigmatizați și se izolează de prieteni și activități sociale din cauza aspectului pielii lor. În calitate de medic pediatru, mă lupt alături de aceste familii pentru a găsi cele mai bune soluții de tratament, dar și pentru a le oferi sprijin emoțional în această călătorie dificilă. De curând, fac acest lucru și din rolul de președinte al unei asociații de pacienți pentru persoane care trăiesc cu dermatită atopică.  În acest cadru, ne putem împărtăși frustările, temerile și realizările, iar acest lucru ne face să ne simțim mai puternici împreună.

Irina Antonescu, mama si medic pediatru

Află totul despre dermatita atopică: cauze, simptome și tratament

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopică (DA) este o afecțiune cronică a pielii cauzată de inflamație persistentă. Se caracterizează prin mâncărime intensă, piele uscată și are un impact negativ asupra calității vieții.1

Dermatita atopică (DA), denumită uneori eczemă atopică, nu este „doar o afecțiune a pielii”. Este o boală care merge dincolo de piele. Dermatita atopică este determinată în parte de factori genetici și de mediu, precum și de un dezechilibru al sistemului imunitar, care contribuie la inflamația pe termen lung a pielii. 2

Ca urmare, inflamația la nivelul pielii poate fi încă activă, chiar și atunci când nu există semne vizibile pe piele.

Dermatita atopică poate afecta persoanele de orice vârstă.Majoritatea pacienților cu DA au doar o formă ușoară. Pentru cei cu forme moderate sau severe, însă, DA poate afecta mult mai mult decât suprafața pielii, impactând activitățile zilnice, somnul, sănătatea mintală și nu numai.1

  1. Zuberbier T et al. J Allergy Clin Immunol 2006; 118(1):226–232.
  2. Bieber T. Ann Dermatol 2010; 22:125–137.

Cauze și factori de risc pentru DA

Cauzele și factorii de risc pentru dermatita atopică includ: predispoziția genetică, un răspuns imun anormal la stimuli obișnuiți, o barieră cutanată defectuoasă, sensibilitate la alergeni și factori de mediu, dezechilibre în microbiomul cutanat, stresul și vârsta (mai frecventă la copii și femei)

Simptomele DA

Dermatita atopica se caracterizează prin piele uscată, iritată și cu aspect aspru, din cauza lipsei de hidratare și deteriorare a barierei cutanate. Aceasta poate declanșa roșeață și inflamație, iar în cazurile mai severe, pot apărea umflături și vezicule, cunoscute sub numele de bășici.

Pielea uscată și fragilă poate dezvolta fisuri și crăpături dureroase, care deschid ușa către infecții. De asemenea, scărpinarea excesivă poate duce la leziuni minore, cum ar fi zgârieturi sau excoriații, care agravează starea pielii.

Chiar și după ce simptomele se ameliorează, pot rămâne cicatrici sau zone cu decolorări ale pielii, mai ales în zonele cu leziuni severe sau zgârieturi profunde.

Tratament pentru dermatita atopică

Tratamentul corect poate schimba modul in care DA te face să te simți.

Discuția cu medicul dermatolog despre opțiunile de tratament disponibile este primul pas pentru găsirea tratamentului potrivit pentru tine.

Cunoști prea bine impactul pe care dermatita atopică îl poate avea asupra vieții tale și suntem siguri că un control insuficient al afecțiunii poate genera frustrări.

Pentru dermatita atopică sunt disponibile noi opțiuni de tratament, cu rezultate demonstrate în îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc cu această afecțiune. În plus, acum se cunosc mai multe despre cauzele care stau la baza dermatitei atopice.

Cu acest ghid, te vom ajuta să înțelegi diferitele opțiuni de tratament care sunt disponibile pentru tine. Acest lucru te va pregăti să discuți cu încredere cu medicul dermatolog despre diferitele tratamente disponibile pentru a obține controlul pe care îl meriți.

DESCARCĂ GHID TRATAMENT

Dermatita atopică la bebeluși și copii

Atunci când ai grijă de un copil cu DA, poate părea că este necesar să devii expert(ă) în subiect. Firește, ca părinte sau aparținător, vei petrece probabil mult timp încercând să găsești sfaturi și informații corecte pentru a contribui la ameliorarea disconfortului pe care îl resimte copilul tău.

Adevărul este că niciunul dintre voi nu ar trebui să își compromită viața de zi cu zi când vine vorba de gestionarea afecțiunii. Vestea bună este că lucrurile evoluează. În prezent, înțelegem mai multe despre cauzele care stau la baza DA. Și există tratamente care pot face o diferență semnificativă. Prin urmare, colaborând cu un dermatolog, îți poți ajuta copilul să trăiască o viață mai puțin afectată de DA.

Discută cu medicul pentru a afla mai multe. Împreună cu medicul dermatolog, puteți găsi soluția de control pe termen lung pe care copilul tău o merită.

Pentru a face lucurile puțin mai ușoare pentru tine, am pregătit un ghid care să te ajute să înțelegi mai bine DA și ce o cauzează. Vei putea avea discuții mai încrezătoare atât cu copilul tău, cât și cu medicul său.

Descarcă Ghid de discuție între pacienți și aparținători

Controlul pe termen lung al dermatitei atopice

Este important ca persoanele care trăiesc cu DA să trateze nu doar simptomele, ci și cauza afecțiunii. Deși există multe tratamente disponibile pentru a ține sub control simptomele DA, cercetările sugerează că aproximativ 3 din 5 persoane care trăiesc cu DA moderată până la severă nu își controlează suficient afecțiunea.

Dacă te afli printre acestea, înseamnă că nu primești cel mai potrivit tratament pentru tine. 3

3. Wei W et al. J Dermatol 2018; 45:150–157

Tratamentul potrivit îți poate îmbunătăți viața. Discuția cu medicul dermatolog despre opțiunile de tratament disponibile este primul pas pentru găsirea celui potrivit pentru tine. Împreună cu dermatologul tău, poți obține controlul pe termen lung pe care îl meriți.

Am pregătit un ghid de discuție cu medicul dermatolog, care te poate ajuta să te simți mai bine pregătit și mai încrezător în timpul consultațiilor.

Descarcă Ghid de discuție cu medicul

Instrumentul de control al dermatitei atopice (ADCT): Cât de bine îți controlezi dermatita atopică?

Controlul nu se referă doar la semnele vizibile și la simptomele resimțite, ci și la modul în care DA îți afectează calitatea vieții.

Instrumentul de control al dermatitei atopice (ADCT) este un scurt chestionar validat științific care îți va oferi atât ție, cât și medicului tău, o idee bună despre nivelul de control al DA. ADCT măsoară severitatea simptomelor DA, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului și stării de spirit.

Descarcă Instrumentul ADCT

După finalizarea chestionarului vei primi un scor total, care este folosit de dermatolog pentru a-ți putea personaliza tratamentul. Descarcă instrumentul, completează-l și împărtășește rezultatele cu medicul la următoarea consultație.

SPUNE DA. COLABOREAZĂ CU DERMATOLOGUL TĂU PENTRU A SCHIMBA MODUL ÎN CARE DA ÎȚI AFECTEAZĂ VIAȚA.

Parteneri