Înființată în 2012, A.P.O.R.(Asociația Pacienților Oncologici-Romania) are ca obiectiv principal apărarea, promovarea drepturilor persoanelor cu afectiuni oncologice, dezvoltarea acțiunilor de prevenție, profilaxie și depistare precoce a diferitelor forme de cancer, toate, pentru scopul principal al asociației: scăderea numărului de cazuri de cancer depistate în faze avansate.

Misiune: realizarea legăturii directe între factorii de decizie, pacienți și aparținători, cu rezultate concrete în îmbunătățirea accesului la tratament, la informare și programe de profilaxie pentru toate categoriile sociale.

Pentru aceasta, acțiunile principale vizează campanii de profilaxie, iar din 2018 și acțiuni de depistare precoce a cancerului (depistarea modificarilor AND-ului înaintea apariției tumorii).

Cele mai reprezentative acțiuni se regăsesc în campania de profilaxie pentru cancerul la sân prin realizarea ecografiilor de sân și organizarea unor înâtlniri cu femeile din diferite zone rurale din Prahova sau din localități urbane.

Membru COPAC din 2013.

Site: https://aporromania.ro/

Proiecte

Prin Campania “Sunt femeie orice-ar fi!” inițiată în 2012 și continuată până în prezent, au fost organizate întâlniri cu femeile din comunele Valea Doftanei, Lipănești, Paulești, Rafov, Ștefesti, Cornu, Brebu, etc., dar și din localitățile Urlați, Câmpina sau Ploiești. În egală măsură am considerat important să ne adresam elevelor de la școlile postliceale sanitare sau cadrelor didactice din cadrul Casei Corpului Didactic Prahova. Conform titlului, echipa APOR s-a adresat și femeilor aflate în detenție la Penitenciarul Târgsor –Prahova.

Altă campanie începută în 2015, extinsă până în prezent, este cea de profilaxie pentru leucemia la copii – “Te rog, mamă, ai grijă de mine!”. Campania a început prin a se adresa copiilor cu vârste între 5-18 ani, prin realizarea unei HLG cu formula în regim GRATUIT, iar din ianuarie 2019, și-a schimbat structura, adresându-se copiilor cu vârsta între 5-12 ani, cărora li se efectuează 3 analize gratuite.

În 2018 a adus în tara PRIMUL aparat-Idylla- ce poate depista modificarea AND-ului cu mult înainte de apariția tumorii, analiza realizându-se din sânge, rezultatul fiind dat în 3 ore.

Iolanda Gheorghiu

Președintele asociației este Iolanda Gheorghiu, cu experiență în segmentul neguvernamental din 1997 când, a constituit în județul Prahova, o asociație pentru persoanele seropozitive.

De profesie chimist medical, s-a implicat în acțiunile asociațiilor de pacienți pentru ca din experiență, a înțeles că există metode de prevenție/profilaxie. Există posibilitatea de a face ceva înainte de a fi prea târziu. Iar sănătatea se educă.