ASPTMR a fost înființată în luna august 2011.

Misiune:

ASPTMR, prin cooperare, promovează și susține dreptul la asistență medicală, protecție socială pentru toți pacienții cu tuberculoză și educație de înaltă calitate pentru persoanele implicate in eradicarea tuberculozei.

Viziune:

O lume fără tuberculoză.

  • Membră COPAC din anul 2013
  • Stop TB Partnership 2012
  • Stop TB Partnership Romania 2012
  • TB Europe Coalition 2011
  • GCTA – Global Coalition of Tuberculosis Activists 2011

Site: asptmr.ro

Proiectele relevante derulate sau în derulare

● „Reţea de suport pentru pacienţii cu TB-MDR”

Este un proiect finanţat de Fondul Global. Primul recipient al grantului de la Fondul Global este Romanian Angel Appeal, subrecipient este UNOPA, iar ASPTMR este asociaţie contractată de UNOPA.

Proiectul are ca scop constituirea unei reţele de peer-suporteri care să asigure suport telefonic pentru pacienţii cu TB-MDR cu risc de abandon terapeutic, aflaţi în tratament ambulatoriu, in vederea menţinerii aderenţei la tratament. În cadrul proiectului pacienţii sunt evaluaţi psihologic pentru stabilirea riscului de abandon terapeutic, primesc intervenţii de motivare pentru menţinerea aderenţei la tratament, educaţie pentru sănătate, intervenţii psihologice de consiliere, psihoeducaţie la telefon din partea psihologilor voluntari din proiect şi psihoterapie faţa în faţă sau online din partea psihoterapeuţilor din proiect, atunci când patologia pacienţilor o cere. Pacientii care sunt complianţi la tratament şi colaborează cu peer-suporterii primesc suport social sub forma tichetelor sociale.

● În perioada septembrie 2013-august 2014 s-a derulat un proiect finanțat de fondurile elvețiene, în care ASPTMR este primitor principal și are ca partener Romanian Angel Appeal. Proiectul se numește “Împreună pentru o Românie fără tuberculoză” și a avut ca obiectiv principal creșterea capacității ASPTMR, iar ca obiectiv secundar cartografierea nevoilor pacienților cu tuberculoză multidrug-rezistentă din România și creerea unui proiect de lege prin care să se reglementeze drepturile și îndatoririle acestora. Legea a fost adoptată de Parlamentul României, iar în prezent sunt în curs de elaborare Normele de aplicare.

● În perioada ianuarie 2015 – decembrie2016, am derulat în parteneriat cu Janssen, România, proiectul “Sprijin pentru aderență la tratament a pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă”, finanţat de Janssen şi cu fonduri proprii. Proiectul a constat în distribuirea de pachete sociale pentru pacienţii cu TB-MDR şi dezvoltarea unui material informativ despre tuberculoză. Am distribuit 800 de pachete sociale în juteţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Baia Mare, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bihor, am distribuit 4000 de pliante.

● Din aprilie 2015 până în martie 2017 s-a implementat un proiect în parteneriat cu LHL International Tuberulosis foundation din Norvegia, finanţat prin mecanismul financiar norvegian care a avut ca obiectiv general creşterea aderenţei la tratament a pacienţilor cu tuberculoză. Pentru atingerea acestui obiectiv s-au organizat 6 traininguri de comunicare eficientă cu pacientul cu TB, traininguri destinate persoanelor care lucrează direct cu beneficiarii. A fost realizată o broşură pentru pacienţii cu tuberculoză, tipărită în 20 000 de exemplare şi distribuită în toată ţara şi s-a creat o reţea de suport între egali pentru pacienţii cu tuberculoză extensiv de rezistentă, în care, voluntari foşti pacienţi cu TB, psihologi şi asistenţi sociali furnizează servicii de suport şi consiliere acestor pacienţi.

● În perioada 01 aprilie 2015 – 31 septembrie 2018 am implementat proiectul Servicii integrate pentru pacienții cu TB din România, finanţat de Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, primitorul principal a fost Fundația Romanian Angel Appeal, proiectul a fost derulat în parteneriat cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul a dezvoltat în 6 județe din România servicii integrate de suport pentru pacientii cu tuberculoză, în vederea creșterii aderenței la tratament și a succesului terapeutic. Serviciile au fost furnizate de o echipă multidisciplinară care a evaluat pacienţii şi, în funcţie de specificul fiecăruia, a furnizat servicii psihologice şi de asistenţă socială în directia creșterii aderenței la tratament și a succesului terapeutic.

● În 9 mai 2016 am organizat conferinţa „Tuberculoza 2017- încotro?”, ocazie cu care am premiat 8 jurnalişti ce au scris sau realizat materiale video-audio despre TB, în cadrul concursului “Privește-mă prin ochii mei!”. La conferinţă au fost invitaţi Ministrul Sănătăţii, Preşedintele CAS, Preşedintele ANM, Managerul IMN şi coordonatorul PNCT, antropologul american Jonathan Stillo, evenimentul a fost deschis de către excelenţa sa, ambasadorul SUA la Bucureşti. Activitatea s-a desfăşurat la sediul ambasadei, au luat parte reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniu, medici, foşti pacienţi, reprezentanţi ai autorităţilor. Conferinţa a tras un semnal de alarmă asupra pericolului creşterii tuberculozei în ţară dacă statul român nu-şi asumă preluarea serviciilor derulate în prezent prin finanţare externă.

● În septembrie 2016 ASPTMR a organizat un curs de public speaking pentru pacienţii şi fostii pacienţi cu tuberculoză care vor să se implice în activităţi de advocacy la nivel naţional şi internaţional.

● În 21 decembrie ASPTMR în parteneriat cu LHL International Tuberculosis Foundation şi Institutul de pneumologie “Prof. Dr. Marius Nasta” a organizat o conferinţă de presă în care au lansat broşura pacientului cu TB şi au anunţat rezultatele intermediare ale proiectului RO 19, finanţat prin Mecanismul financiar norvegian.

● În 26 septembrie 2017, sub egida Presedintiei, am organizat Gala de permiere a jurnaliștilor care au participat la concursul “Privește-mă prin ochii mei”, ocazie cu care am premiat 12 jurnalişti ce au scris sau creat materiale video-audio despre TB. La conferinţă au fost invitaţi Ministrul Sănătăţii, Preşedintele CNAS, Preşedintele ANM, Managerul Institutului de Pneumologie ”Mariu Nasta” şi coordonatorul Programului Național, antropologul american Jonathan Stillo, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Prof. dr. Matei Balș”. Activitatea s-a desfăşurat la Institutul “Prof. dr. Matei Bals”, au luat parte reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniu, medici, foşti pacienţi, reprezentanţi ai autorităţilor. Conferinţa a tras, din nou, un semnal de alarmă asupra pericolului tuberculozei în ţară si al disparitiei serviciilor derulate în prezent prin finanţare externă.

● În 25 mai 2018, ASPTMR, în parteneriat cu Primaria Sector 2 Bucuresti, a plantat 15 copaci în parcul Grădina Icoanei, ocazie cu care a lansat o nou editia a consursului pentru jurnalisti, “Priveste-ma prin ochii mei” si a readus in atentia populatiei generale situatia grea din tuberculoza.

● În 31 mai 2018, reprezentanti ai ASPTMR au participat, în calitate de experti, la seminarul cu tema „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele – dialog asupra politicilor”, organizat de către Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale și Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

● În 26 septembrie 2018, un reprezentant al ASPTMR a participat la întâlnirea la nivel înalt de la sediul ONU din New York, unde a avut loc semnarea unei declarații internaționale de lupta împotriva tuberculozei în care statele lumii și-au luat angajamentul să contribuie la eradicarea tuberculozei până în 2030.

Cătălina Constantin, președintele ASPTMR, este psihoterapeut, coordonând grupuri de terapie pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente. Ca voluntar al Crucii Rosii, a identificat numeroase probleme medico-psiho-sociale ale pacienților cu care lucra și a decis să înființeze o asociație a acestor pacienți.

Pornind de la un top de hârtie, cu ajutor din partea Crucii Roșii, a partenerilor ulteriori, a pacienților care s-au implicat de-a lungul vremii, în prezent, Asociatia pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă – ASPTMR, a devenit o voce importantă și luată în seamă de actorii implicați în eradicarea tuberculozei și participă activ alături de COPAC în direcția îmbunatatirii contextului de viață și tratament al pacienților cronici.