Interviu realizat de Claudia Spridon

 

Medicul de familie Ligia Moșneaga consideră că proiectul de screening ROCCAS II București-Ilfov are un foarte mare avantaj: ajunge la pacientul vulnerabil, cel care nu este înrolat la medicul de familie și este dificil de adus în sistemul de sănătate. Multe dintre rezultatele pozitive la testele FIT vin tocmai din centrele destinate persoanelor vulnerabile, în care s-a făcut screening. De când a intrat în proiect, doctorița Ligia Moșneaga a testat nu doar pacienții din lista proprie ci și pacienți cu vârsta între 50 – 74 de ani de la două centre de seniori și un cămin de bătrâni din Capitală, fiind sprijinită de experții de la Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), partener în proiectul ROCCAS II.

 

În ce măsură avem nevoie de screening la nivel național?

Știm cu toții, medici, pacienți dar și decidenți din sănătate, care este importanța screeningului de orice fel în prevenție și în sănătatea unei populații, în general. Din păcate, lipsa unor programe naționale de screening arată și mai mult nevoia organizării lor la nivel național. Și este necesar să existe astfel de programe pentru toate afecțiunile care sunt pretabile screeningului, nu doar pentru cancerul colorectal.

Care sunt avantajele testării?

Vom scuti foarte mulți bani la un moment dat. Una e să plătești prevenție și alta e să plătești tratamentul unei boli decompensate care necesită multiple îngrijiri chirurgicale, paliație și așa mai departe. Nu trebuie să inventăm nimic, trebuie doar să preluăm niște modele din străinătate despre care știm că funcționează deja. În prezent, medicul de familie din România poate face screening oportunistic în cabinetul său, dar acest tip de prevenție depinde mult de resursele și de modul în care ele sunt gestionate de către echipa cabinetului.

Cât de mult contează faptul că proiectul ROCCAS II București-Ilfov ajunge la pacienții vulnerabili?

Organizarea unui screening de anvergură, cum este ROCCAS II, oferă posibilitatea unui medic de familie înrolat în proiect să ajungă la pacientul vulnerabil, care este, de fapt, pacientul cel mai greu de adus în sistem. Desigur că testăm pacienții de pe listele noastre, ca și pe toți cei care ni se adresează direct sau indirect. Când spun indirect vorbesc despre inițiativele celor care ne ajută în proiect, cum ar fi, de exemplu, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), prin harta cu medici de familie testatori sau prin posibilitatea de înscriere online pentru testare.

Ați făcut o serie de testări la Centrele de Seniori din Capitală alături de echipa COPAC. Cum ați descrie colaborarea cu experții asociației?

Am fost alături de experții COPAC la două centre de seniori și la un cămin de vârstnici din București. Nu aș fi putut face asta fără contribuția asociației, astfel că ajutorul echipei de la COPAC a fost esențial pentru demers. Testarea a fost, practic, organizată de asociație. Experții ne-au ajutat, în timpul testărilor, la introducerea pacienților în sistem. Eu am făcut partea medicală, iar echipa COPAC împreună cu asistenta mea s-au ocupat de partea birocratică. De asemenea, comunicarea cu coordonatorii centrului, organizarea logistică, transportul testelor de la centru până la noi în cabinet, toate acestea au fost făcute de COPAC. Practic, munca noastră a fost împărțită în mod egal, am făcut echipă cu dânșii.

Cât de importantă este implicarea autorităților locale pentru promovarea și implementarea acestor proiecte medicale?

Primăria Sectorului 3 ne-a oferit și ne-a facilitat accesul la cămine pentru vârstnici din Sectorul 3, dar și posibilitatea înscrierii online și telefonic pentru pacienți. Aceștia sunt direcționați de către echipa din primărie direct către medicii testatori. Multe rezultate pozitive la testele FIT vin tocmai din aceste centre, iar asta arată exact ceea ce țintește proiectul ROCCAS II București-Ilfov – nevoia de testare a pacienților vulnerabili.

Mulți din cei care aparțin grupurilor vulnerabile nu vin la medicul de familie pentru că sunt lipsiți de resurse. Și, atunci, Primăria a fost puntea de care am avut nevoie pentru a ajunge la aceste grupuri.

În momentul în care am spus reprezentanților Primăriei Sectorului 3 de proiectul de screening ROCCAS II București-Ilfov, aceștia ni s-au alăturat și au deschis o listă de înscriere la Primărie, au împărțit flyere, au făcut informare despre proiect și înscriu, efectiv, pacienții, pe care îi direcționează după aceea către cel mai apropiat medic de familie, nu neaparat către mine. Pentru că suntem cel mai aproape de pacienții noștri recomandarea noastră de testare este primită bine, firesc acceptată de pacient, iar eforturile de a identifica pacienții cu acces dificil la sistemul medical trebuie făcute împreună cu cei care administrează sectorul public – primării, biserică, ONG-uri, colegi medici de familie care pot trimite pacienții pentru testare, chiar dacă aleg să nu intre în proiect.

Puțin câte puțin se face mult, astfel ajungem să acoperim cât mai mult din populația unei regiuni, care doar așa poate fi mai sănătoasă. Invit pe această cale, pe modelul de succes al colaborării cu Primăria Sectorului 3, toate celelalte sectoare ale Bucureștiului să se alăture acestui proiect de testare – ROCCAS II București-Ilfov.

Care sunt principalele provocări pentru medicii de familie implicați în proiect?

Pentru medicul de familie intrat în proiect este o muncă suplimentară de a selecta pacientul, de a explica importanța testării, modul de predare a probei, rezultatele și importanța diagnostică și terapeutică a colonoscopiei. Dar e și bucuria rezultatelor obținute și aprecierea pacienților noștri pentru acest efort. Știu că mereu ne sunteți alături este fraza care îți răsplătește efortul și care îți înseninează ziua.

Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră?

ROCCAS II e un proiect în care toți trebuie să intrăm. De fapt, toate proiectele de screening trebuie să le parcurgem cu toții. Aici nu e cale de mijloc. Deși știi că e mai multă muncă, trebuie să o faci. O faci așteptând să vezi rezultatele peste câțiva ani. Și costurile pe sistem sunt mai mici. De pildă, în loc să trimiți pacientul peste cinci ani să se opereze de cancer de colon, îl trimiți doar să-și mai facă din nou un test FIT sau o colonoscopie. Și atunci, vorbim de un pacient mult mai sănătos și mai ușor de îngrijit pentru că prinzi o boală la debut.

* * *

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România -COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, în valoare totală de 23.917.666,36 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este de 19.134.133,08 lei, iar asistența financiară nerambursabilă, din bugetul național, este de 4.406.417,05 lei.

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Detalii suplimentare se pot obține de la Manager proiect: Șef lucrări Col. medic dr. Daniel Octavian Costache, Șeful Departamentului Cercetare al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, tel: 021.319.30.46, fax: 021.311.93.33, email: daniel_costache@yahoo.com.

Sunteți o persoană sănătoasă preocupată de prevenție și îngrijirea sănătății dumneavoastră?

Aveți întrebări despre screeningul, diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal? Pentru mai multe informații și detalii, nu ezitați să ne contactați!

Și tu te poți testa gratuit pentru cancerul colorectal! Înscrie-te online completând formularul de mai jos și unul dintre colegii noștri de la COPAC te va contacta și direcționa către cel mai apropiat medic din program:

https://screeningroccas2-bif.ro/…/formular-de…/

Coordonator medical ROCCAS II: dr. Daciana Toma

E-mail: dacianatoma@yahoo.com

Coordonator medici de familie: Dr. ȘTEFANI Constantin

Coordonator medici de familie: Dr. BERBEC Sorin

E-mail: roccas2-mf@scumc.ro

Ajută-ne ca să te putem ajuta! Solicită medicului de familie înscrierea în programul de screening pentru cancerul colorectal!