Interviu realizat de Claudia Spridon

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, consideră că programele de screening precum ROCCAS II București-Ilfov, bine structurate, aduc beneficii reale pentru pacienți. Dr. Tănăsescu vorbește despre nevoia de depistare timpurie a patologiilor, în special a celor cu impact sever, cum este și cancerul colorectal. “Îi invit pe pacienți să se alăture acestui program cât de repede pentru că mai durează doar câteva luni. E bine să profite cât mai pot de această șansă”, recomandă medicul.

Cum ați luat decizia de a intra în proiectul ROCCAS II București-Ilfov?

Întotdeauna am crezut în prevenție și m-am supărat pentru că există o diferență uriașă între ce se spune și ce se face pentru prevenție.

ROCCAS II, fiind un proiect european bine structurat, mi-a oferit speranța că, într-adevăr, vom putea realiza un program de prevenție adevărat, țintit pe cancerul colorectal. Ne dorim să depistăm la timp fie riscul, fie formele incipiente de boală. Și asta pentru că avem an de an cazuri ale unor pacienți asimptomatici ajunși până în faze avansate de boală. Și, atunci, e târziu și nu mai putem face nimic pentru ei. Aceste programe de screening ne permit să descoperim pacienții la risc și pacienții cu forme incipiente de boală astfel încât să nu ajungă la complicații severe, la invaliditate sau chiar la deces.

Pacienții sunt deschiși să discute despre problemele medicale din sfera patologiei colorectale?

Nu neapărat. Dar dacă îi întrebăm țintit și dacă le explicăm care pot fi consecințele, discută cu noi despre aceste probleme. Am avut doar două cazuri punctuale care au refuzat testarea. Partea bună este că majoritatea pacienților au acceptat cu entuziasm ideea de testare FIT.

Facem asta pentru că ne dorim să avem pacienți fericiți, cu o bună calitate a vieții, iar pentru asta trebuie să avem grijă la bolile cu impact sever și să le prevenim.

Cum ar putea fi convinși medicii de familie să intre într-un număr mai mare în aceste programe de screening? Este birocrația de la cabinet o barieră?

Da. Din păcate, birocrația obișnuită de la cabinet produce reticență în rândul medicilor de familie, mai ales că un program european presupune, la rândul său, niște pași administrativi birocratici consumatori de timp. Intrând în program am constatat că programul informatic în care se introduc pacienții pentru ROCCAS II este un program simplu și nu reprezintă o barieră pentru medici.

Se știe că în sistemul românesc de sănătate mai mult se tratează și mai puțin se previne. Care sunt, în opinia dvs., consecințele?

Din păcate, așa este. Și nu vom putea ieși din acest cerc vicios pentru că oamenii sunt deja bolnavi. Iar bolnavii au un fel de prioritate. Nu poți să lași un pacient bolnav la ușă și să te ocupi de cel cu care faci prevenție în dauna celui care are deja o suferință. Ce e mai rău este că aceste lucruri se vor agrava în viitor dintr-un motiv simplu: sunt foarte mulți pacienți la risc.

Ce ne lipsește, comparativ cu alte state europene?

Până acum ne-au lipsit programele de prevenție. De la evaluarea stării de sănătate, făcută la nivel național în 2007 – 2008, programe structurate de prevenție nu au mai existat la noi în țară. Și adevărul este că pacienții, dacă nu au un beneficiu real, nu vin la controale preventive.

În programele europene au un beneficiu real pentru că au acces la investigații sau la consultații de specialitate, la nevoie. Pentru pacienți este foarte important să știe dacă sunt sau nu la risc și pot afla asta datorită testelor specifice gratuite.

Cât de mult cântărește parteneriatul între medicul de familie – spital și asociația de pacienți pentru succesul ROCCAS II București-Ilfov?

Foarte mult. O organizație precum Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice are experiență în a lucra cu pacienții, atât în ceea ce privește patologia pacienților, dar și în ceea ce privește abordarea pe care o au pacienții față de risc și față de boală. Iar asta ne ajută foarte mult. Și, în plus, oferă o încredere suplimentară pacienților, prin faptul că și asociația de pacienți e implicată în astfel de proiecte. E un parteneriat firesc, de succes, între medici de familie, asociațiile pentru protecția pacienților și colegii din spital.

Aveți un mesaj pentru pacienți?

Pacienții între 50 și 74 de ani și 11 luni pot apela la medici de familie care au intrat în proiect, indiferent dacă sunt sau nu sunt pacienții acestor medici. Proba care se face este foarte simplă, dintr-o cantitate extrem de mică de fecale, iar această probă ne poate aduce informație valoroasă asupra riscului pe care l-ar putea avea pacientul de a dezvolta o polipoză colonică sau cancer colorectal. Iar pentru cei care sunt depistați la risc, și din fericire, nu sunt foarte mulți în această situație, e important să menționăm că vor beneficia, în mod gratuit, de o colonoscopie cu anestezie generală, programată.

Din păcate, incidența cancerului de colon e nepermis de mare în România. Prin urmare, invit pacienții să se alăture acestui program pentru că nu este o șansă infinită: el mai durează doar câteva luni. E bine să profite cât mai pot de această șansă.

Ce le transmiteți colegilor dumneavoastră medici de familie?

Proiectul merge bine, echipa este formidabilă. Avem o colaborare excepțională cu ceilalți membri ai echipei, inclusiv cu cei de la COPAC și cu cei care coordonează acest proiect. Această colaborare minunată este un îndemn ca și alți colegi să ni se alăture. Eu sunt fericită că am intrat în ROCCAS II și din alt motiv. Cine intră într-un proiect de prevenție dobândește îndemânare și va intra cu ușurință în alt proiect de prevenție. Iar aceste proiecte de prevenție niște avantaje foarte clare: ne cresc calitatea profesională, ne fac să ne simțim medici, nu scriptologi, și ne fidelizează pacienții.

* * *

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România -COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020.

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Sunteți o persoană sănătoasă preocupată de prevenție și îngrijirea sănătății dumneavoastră?

Aveți întrebări despre screeningul, diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal? Pentru mai multe informații și detalii, nu ezitați să ne contactați!

Coordonator medical ROCCAS II: dr. Daciana Toma

E-mail: dacianatoma@yahoo.com

Coordonator medici de familie: Dr. ȘTEFANI Constantin

Coordonator medici de familie: Dr. BERBEC Sorin

E-mail: roccas2-mf@scumc.ro