• 220 de persoane au primit testul FIT în doar 2 săptămâni

Interviu realizat de Luminița Vâlcea

Pe dr. Mariana Pelican am găsit-o în cabinet după terminarea programului cu pacienții. Făcea un plan de lucru pentru testarea pentru cancer colorectal, îi spunea pe cine să sune, cine ar putea veni și cu altcineva din familie, cine întrunește condițiile de vârstă. Știa multe detalii despre pacienți/familie, cine a venit deja, cine urmează și tot așa. În primele două săptămâni de la înrolarea în proiectul ROCASS II București – Ilfov, dr. Pelican a testat deja 220 persoane. În acest ritm, probabil în următoarele 2-3 săptămâni, va finaliza de testat toate persoanele între 50 și 74 de ani din listă.

 

Care este rețeta de succes? Cum de testați atât de multe persoane în fiecare zi?

În două săptămâni pline am testat pentru cancerul colorectal 220 persoane. Sunt la jumătate din lista mea de persoane care întrunesc condițiile de vârstă. Prima persoană pe care am testat-o am fost eu. Eu pot să vă spun că de felul meu sunt o persoană întreprinzătoare, văd oportunitățile și le exploatez. Iar acest program constituie o oportunitate pentru pacienții mei. În acest caz, este vorba despre organizare. Eu și asistenta mea faceam o echipă foarte bună. Eu selectez din listă pacienții care trebuie să vină testare. Și pacienții mei mă ascultă când le spun că este bine pentru ei să se testeze. Pe cine am sunat, toată lumea a venit și a luat testul. Eu chiar mă implic, iar pacienții mei simt acest lucru.

Am avut și cazuri care au venit de persoane care nu sunt pacienții mei și care au venit la recomandarea unui pacient. Am pus afișe peste tot, pe unde merg povestesc despre acest proiect. Eu vreau sa termin repede lista pentru a le da și altor colegi medici de familie șansa de a intra în program. În plus, în perioada următoare voi intra și în screeningul pentru boli cardiovasculare și vom avea și acolo mult de muncă.

De ce este important să se testeze toată lumea între 50 și 74 de ani?

Cuvântul cheie aici este precoce. Dacă ajungi să ai sânge în scaun, este foarte târziu. Nu e mai bine să depistăm din timp? Se face un test GRATIS și doar trebuie să aduci o probă. Nimic mai ușor.

Până să intrați în program, ați avut pacienți cu cancer colorectal?

Sunt o mulțime de pacienți cu cancer colorectal. Chiar o explozie în ultimul timp. Pacienții au o frică de cancer în general. Pe toate tipurile de cancer, avem creșteri. Eu imi doresc să îmi testez pacienții dinainte să aibă probleme atâta vreme cât mi se oferă un instrument simplu, ușor de făcut și, mă repet, este gratis. Din păcate, noi, medicii de familie ne-am îndepărtat de partea de prevenție. Sau, altfel spus, ne îndepărtează instituțiile pentru că toată lumea ne pune tot felul de obligații, care ne iau din timp. Cam jumătate din timpul nostru în cabinet ar trebui alocat prevenției. În Marea Britanie, de exemplu, există programe special de prevenție și de monitorizare, iar medicul este și bonificat la final dacă și-a atins ținta.

Cum este colaborarea dintre dvs. și o organizație de pacienți, care face legătura între dvs. ca medic și pacienți?

Eu o văd ca pe o colaborare benefică pentru că ONG-ul îmi aduce instrumentele și tot ce am nevoie și eu pot să îmi fac partea mea medicală. Pacientul este cel mulțumit. Eu am mai colaborat cu organizații neguvernamentale și la etajul vor deschide un centru cei de la Help Autism. Noi suntem foarte interesați de astfel de colaborari.

Ce probleme ați identificat de când sunteți în proiect și unde credeți că ar putea fi aduse îmbunătățiri?

De exemplu, la platform informatică, cred că ar fi benefic o legătură cu cei de la Evidența Populației. În momentul în care eu am introdus un CNP, să fie completate automat toate informațiile despre acea persoană. În felul acesta, am avea și mai puțin de completat, dar am avea și informații actualizate și corecte în timp real. Toate sistemele sunt perfectibile, doar că trebuie să fim mai deschiși.

Care este mesajul dvs. pentru pacienți?

Pentru pacienții mei care s-au testat deja: Felicitări! Pentru cei care vor veni, îi aștept și nu îi las până nu se testează. Pentru cei care vin în afara Bravo lor! și îi aștept pentru că toată lumea trebuie să beneficieze de această testare. Toată lumea este binevenită! Și toată lumea trebuie să înțeleagă că este prevenție! Este mai ușor să previi decât să tratezi. Mesajul meu pentru toată lumea este: Testați-vă! Eu nu înțeleg optuzitatea unora care zic nu vreau să fac testul. Este benefic, nu este invaziv.

Ce le transmiteți medicilor de familie care ezită să intre în acest program?

Mesajul pentru toți medicii de familie este să se implice, sî își informeze și convingă pacienții să se testeze. Screeningurile trebuie realizate în cabinetul medicilor de familie.

* * *

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România -COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, în valoare totală de 23.917.666,36 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este de 19.134.133,08 lei, iar asistența financiară nerambursabilă, din bugetul național, este de 4.406.417,05 lei.

Conform obiectivelor proiectului, testarea pentru pacienții este gratuită, astfel încât beneficiarii nu vor suporta niciun cost pentru investigațiile clinice și paraclinice, spitalizare sau tratament.

Pentru a veni în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai acestui program (persoanele cu vârsta între 50 și 74, cu domiciliul/reședința în București sau Ilfov), a fost realizat un formular de înscriere online pentru screeningul de cancer colo-rectal, formular care poate fi accesat pe site-ul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (https://www.copac.ro/formular-de-inscriere-pentru-pacienti/) sau pe site-ul proiectului ROCCAS II București-Ilfov https://screeningroccas2-bif.ro/pentru-pacienti/.

Tot în demersul nostru de prevenție a cancerului colo-rectal, a fost creată și harta interactivă care identifică cea mai apropiată locație a unui medic de familie aflat în program, față de locația pacientului. Harta este disponibilă la adresa: https://www.copac.ro/medicii-inrolati-in-proiectul-de…/

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53%aparțin grupurilor vulnerabile.

Detalii suplimentare se pot obține de la Manager proiect: Șef lucrări Col. medic dr. Daniel Octavian Costache, Șeful Departamentului Cercetare al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, tel: 021.319.30.46, fax: 021.311.93.33, email: daniel_costache@yahoo.com.