Fundația Baylor Marea Neagră, instituţie de utilitate publică, se ocupă cu prevenirea, tratarea și îngrijirea persoanelor afectate de boli infecțioase şi cronice, mai precis de hepatitele virale, infecţia cu HIV şi diabet. Baylor își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență Clinică în Constanța, susține trei centre de consiliere și testare rapidă în regiunea Dobrogea şi un laborator mobil.
Membră COPAC din anul 2012
SITE:
Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis în data de 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost organizată juridic în anul 2004.
Centrul de Excelență a fost înființat de Dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România, în 1996. Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa, incluzând servicii precum: clinica de zi, staționar de zi pentru tratamente de scurtă durată, laborator, farmacie și sală de conferințe. În 2007, centrul a fost redenumit ca Infectious Diseases Hospital Constanta – Baylor College of Medicine -Texas Children’s Hospital – Abbott Fund Center of Excellence sau BIPAI România. Centrul din România este cel mai matur centru din rețeaua Baylor, fiind deschis primul și având în îngrijire grupul cu vârsta cea mai înaintată.
BIPAI România – prin Fundația Baylor Marea Neagră – continuă să asiste pacienții în trecerea de la îngrijirea pentru adolescenți la cea care răspunde nevoilor lor de pacienți adulți. BIPAI România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas.
Fundaţia Baylor este deschizător de drumuri pentru alte programe Baylor din întreaga lume, având o misiune extinsă care include servicii medicale şi psihosociale pentru persoanele care trăiesc cu HIV, cu hepatitele B şi C un program de testare voluntară pentru HIV, VHB şi VHC.
Programele Baylor:
1. Îngrijire pe termen lung pentru pacienţii infectaţi cu HIV şi familiile acestora. Programul include servicii de: asistenţă socială, asistenţă psihologică, educaţie pentru reducerea riscurilor, îngrijire medicală multidisciplinară gratuită (stomatologie, dermatologie, pneumoftiziologie, cardiologie primară, planificare familială şi obstetrică-ginecologie);
2. Testare voluntară, gratuită, rapidă şi confidenţială pentru HIV. Programul a fost lansat în 2007 pentru HIV şi extins în 2010 pentru virusurile hepatitice B şi C. Până la sfârşitul lui 2018, Fundaţia Baylor a testat 5,1% din populaţia Dobrogei, adică peste 75.000 de persoane.
3. Programul pentru persoanele cu hepatită virală, în cadrul căruia se desfăşoară următoarele activităţi: evaluarea tuturor persoanelor care solicită serviciile de îngrijire, sprijin pentru creşterea abilităţilor de autoîngrijire, navigare în sistemul public de sănătate, analize de sânge neacoperite de asigurarea medicală, activităţi de informare cu privire la drepturile pe care le au persoanele care suferă de hepatită cronică.
4. Programul pentru persoanele cu diabet, care vizează: evaluarea stilului de viaţă în rândul celor care solicită serviciile de îngrijire, sprijin pentru creşterea abilităţilor de autoîngrijire, navigare în sistemul public de sănătate, analize de sânge neacoperite de asigurarea medicală, activităţi de informare cu privire la drepturile pe care le au persoanele care suferă de diabet.
Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră:
„Centrul de Excelenţă Clinică Baylor s-a dezvoltat continuu, odată cu nevoile benefciarilor săi din Dobrogea, persoanelor care trăiesc cu virusul HIV sau cu hepatitele B şi C. Oferta unică în România de servicii medicale și psihologice pentru îngrijirea persoanelor afectate de boli cronice realizată la Fundaţia Baylor Marea Neagră a făcut ca, la douăzeci de ani de la înfiinţare, în 2018, Guvernul României să recunoască statutul de utilitate publică al Fundației Baylor. De la inițiativa medicului american Mark Kline, în prezent preşedinte al consiliului de administraţie, până la nivelul la care operează astăzi fundația Baylor, a fost parcurs un drum lung. Sute de milioane de dolari au fost investite necondiționat în sănătatea comunității românești, de parteneri care trăiesc la peste zece mii de kilometri depărtare. Lucrăm etic și să ne concentrăm pe calitatea îngrijirilor oferite. Considerăm că recunoașterea investiției sociale a Fundației Baylor în sănătatea comunității noastre este un gest de normalitate și de bună credință. Avem o foarte mare responsabilitate în faţa pacienţilor şi partenerilor noştri şi suntem hotărâţi să ne continuăm misiunea.”